Langt fra Færøerne over
København til Island
William Heinesen udebliver fra pris-overrækkelse i Nordisk Råd på grund af krænkelser mod det færøske folk 

I morgen aften uddeles den nordiske litteraturpris her ved Nordisk Råds møde i Reykjavik, een halvdel til den færøske forfatter William Heinesen og een halvdel til svenskeren Olof Lagercrantz. Uddelingen har efterhånden udviklet sig til en skandale.

Det er velkendt. at Heinesen ikke kommer til Reykjavik for at modtage sin del af prisen. Lagercrantz er ankommet og holdt forleden en forelæsning om Dante. Kun 20-30 mødte op for høre på.

Hidtil har man kendt den motivering for William Heinesens udebliven, at han skriver på en roman, og at der var så lang vej til Island, fordi turen skulle foregå over København. Nu har Heinesen føjet flere motiveringer til, motiveringer, som rejser en national strid.

Heinesen har til en islandsk avis gjort sig til talsmand for færøsk vrede over, at der for nogen tid siden var en nordisk kunstudstilling i Reykjavik, og man undlod i den forbindelse at hejse det færøske flag sammen med de andre nordiske landes. Og da der fra færøsk side blev rejst krav om at flaget hejst, sænkede man de andre nordiske flag og hejste det færøske.

Desuden beklager William Heinesen, at det færøske lagting ikke var repræsenteret ved det islandske altings 1000 Ars jubilæum. Til norsk radio har Heinesen desuden udtrykt forbavselse over, at færøsk repræsentation også manglede ved det norske stortings 150 års jubilæum.

Disse nationale motiveringer rammer lige ind i den debat, som står omkring et forslag fra den færøske socialdemokrat Peter Mohr Dam, der er tidligere lagmand og nu folketingsmedlem i Danmark. Han har foreslået, at Færøerne skal være repræsenteret i Nordisk Råd. Mohr Dam er med heroppe i Reykjavik, men kun som suppleant i Nordisk Råd.

Der er seks flagstænger uden for universitetsbygningen, hvor Nordisk Råd holder møde, men kun fem landes flag.

© Poul Erik Søe - Indslag i Danmarks Radio, ”Aktuelt Kvarter” fra Nordisk Råds møde i Reykjavik 15. februar 1965.

Gengivelse af artikler i enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside