Skal frømænd også kunne flyve?
Har kronprinsen ikke gjort det godt nok med militære uddannelser nu?
Der er een dansk konge, som er død i krig, og selv det krigs-dødsfald er tvivlsomt. Det handler om kong Abel, der blev dræbt af en mand med det sjældne navn Hemming (H)julmand Wessel. Efternavnet har konge-dræberen fælles med Tordenskjold, der jo oprindelig hed Wessel, den hornkraftige.
Når danske konger ikke er døde i krig, skyldes det ikke mangel på krige, men snarere mangel på kongelig deltagelse i dem. Man ville helst have kongerne til at overleve, og derfor blev de holdt i baggrunden - eller de sendte ret og slet andre i krig for sig.
Man kunne tro, at hoffet og kronprins Frederik har planer om at ændre konge-deltagelsen i Danmarks forsvar. I hvert fald har kronprins Frederik til nu i usædvanlig grad fået en virkelighedsnær, krævende og dyr uddannelse inden for hær og flåde.
Derfor er det nu næsten selvsagt luftvåbnets tur, for de kongelige må ikke gøre forskel på de tre værn. Dagbladet BT kan da også i dag fortælle, at kronprins Frederik i løbet af 1998 går til luftvåbnet og slutter sine tre år ved frømandskorpset og søværnet.
BT kan fortælle, hvad hoffet ikke nødvendigvis er kilde til, at kronprins Frederik skal lære at flyve SAAB17-fly eller i USA at flyve redningshelikopter. Kronprinsens leder i frømandskorpset Mogens Christensen siger, at han ikke ved, hvornår kronprinsen forlader korpset, men Mogens Christensen har hørt, at kronprinsen skal flyve.
Var det mon ikke værd at overveje, om det kunne være nok nu med det militære. Selvsagt skal kronprinsen snuse til luftvåbnet også, men endnu en egentlig dyr uddannelse er spild. Det hele er og bliver jo symbolsk, og derfor kan en del af uddannelsen vel også være symbolsk. I hvert fald kan kronprinsen i krig ikke kæmpe i alle tre værn samtidigt.
I forvejen har han optaget plads i frømandskorpset, skønt han ikke i egentlig forstand skal bruges som frømand, og da slet ikke hvis han nu går videre til flyvevåbnet. Man kan heller ikke forestille sig, at han får tilkaldevagt på Amalienborg. Frømandsuddannelsen er dyr, og der er brug for mange frømænd, siger man i flåden, så måske er det ikke den heldigste fremtids-planlægning, kronprinsen har været del af.
Og netop nu mangler der piloter i luftvåbnet. Der er tale om at binde unge, der vil uddannes til piloter, til luftvåbnet for mange år, fordi det er en dyr uddannelse, piloterne får. Det er svært at forestille sig, at kronprinsen vil være rede til en sådan binding, og det er jo da næppe en pilot, kongehuset får mest brug for i det daglige.
Var det ikke værd for hoffet at overveje, om den megen læggen vægt på tilknytning til militærets forskellige dele svarer til kongehusets og landets nutid? Vel er det del af traditionerne, men så mange også af kongehusets traditioner er jo ændret, og man kunne måske nok forestille sig, at en større alsidighed i kronprinsens kundskabs-søgning ville gavne varetagelsen af den post, han er født til.

© Poul Erik Søe 20. december 1997

Gengivelse af artikler fra enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside