Radioavisens nejende ja
For år siden skabtes udtrykket mikrofonholder. I ordet gemmer sig en journalist, der ikke selv har holdning, i hvert fald ikke tør vise sin holdning, og som aldrig drager i tvivl, hvad magthaveren siger. Journalisten gør sig til magtens dikkende lammehale.
Efter nogen tid blev ordet mikrofonholder skiftet ud med mikrofonstativ. Journalisten lægger ikke engang krop til mer. Journalisten er forsvundet som menneske og er blevet til et stativ.
I Radioavisens lange middagsudsendelse søndag (14.12.1997) fandt man en ny udgave, et mikrofonstativ med indbygget selvudsletter. En hel ny teknik har skabt den trådløse rådløshed, koblet til et mikrofonstativ, der ikke bare bærer mikrofonen, men som har et nyt knækled indbygget, så mikrofonstativet kan neje - samtidig med at det som en legetøjs-dukke kan sige ja.
I studiet er udenrigsminister Niels Helveg Petersen. Det er dagen efter EUs topmøde. Radioavisens trådløse rådløshed indleder med de dybt bevægende ord: - Tillykke!
Journalisten ønsker magthaveren til lykke med resultatet på topmødet. På hvis vegne udtales det til lykke? Lytterens, vælgerens?
Selv udenrigsministeren må have følt sig til grin. Udenrigsministeren vidste jo bedre end alle andre, at han på topmødet fik det stik modsatte resultat af det, Danmark var gået i byen efter.
Danmark ville have forhandlinger med alle østlande om optagelse i EU. Det bliver stik modsat. Forhandlingerne med de fem ansøger-lande fra øst plus Cypern går i gang til april. Resten får kun en gennemgang af EUs regler og vil på "årlige møder" få lov til at fortælle, hvordan de nu har det med EU. Danmark er blevet tromlet ned af de store lande på topmødet. Danmarks forslag om samtidighed blev pakket ned i søde ord og "årlige møder", men journalisten på Radioavisen sluger det hele råt.
Journalisten er så uvidende om de faktiske forhold i jernindustrien, at han tilmed længselsfuldt tager fat på at tale om Norges optagelse i EU. Norge! Der ikke har søgt. Norge, der ved en folkeafstemning har sagt nej, som den norske regering og det norske Storting følger.
Hvad Norge havde at gøre med topmødet om østlandene, har undret selv udenrigsministeren, der fik fremstammet, at EU ville tage pænt imod Norge.
Pænt!
Journalisten fik derimod ikke spurgt, hvordan forhandlinger med fem østlande kan gå i gang til april, når den danske regering hævder, at det er det emne, danskerne skal stemme om 28. maj.
Pænt sagt hænger det ikke alt for godt sammen.
Men Radioavisen nejer.
© Poul Erik Søe 15. december 1997

Gengivelse af artikler fra enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside