Man skal elske sin næste
hvis man er så uheldig at møde ham

Håndører i stedet for håndslag fra EU til de fattigste østlande

Vi får det nemt med samvittigheden i fremtidens EU. De østlande, der har det elendigst, må ikke være med. Men det klarer samvittigheden nok, for vi får ikke fattigfolkene at se. EU indretter sig efter Søren Krarups opskrift: Man skal elske sin næste, hvis man er så uheldig at møde ham.
De stærke ord i ugeskiftet var uden hold i virkeligheden. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen vil sætte al sin autoritet ind. EU skal føre optagelses-forhandlinger med alle ansøger-lande på samme tid. Sådan lød det i ugeskiftet.
Da man hørte, at Danmarks bidrag til sagen var den med Poul Nyrup Rasmussens autoritet, var man klar over, at her var der ikke store udsigter.
Tidligere har statsministeren bildt os ind, at det hele er et spørgsmål om danskernes samvittighed over for østlandene. Sådan lød det, da han første gang skulle sælge os EUs magtudvidelse i Amsterdam-traktaten. Det var skam en samvittigheds-sag, at danskerne sagde ja til Amsterdam-traktaten - for østlandenes skyld.
Den samvittighed har EUs øvrige lande ikke. Danmark har den heller ikke, for vi kunne selvsagt have sat igennem, at der skal forhandles på samme tid.
Samvittighed er for statsministeren ikke andet end lidt falsk føleri, som han måske kan fremkalde hos danske vælgere. Klap hunden, den logrer og stemmer ja.
Nu lod så statsministeren mandag aften sin udenrigsminister Niels Helveg Petersen, stå frem som våd hund. Niels Helveg Petersen prøvede (8.12.1997) i TV-Avisen at fremstille det, som om det var godtageligt, at Danmarks krav om samtidig forhandling er blevet afløst af lidt drikkepenge til dem, der ikke må komme med. De skal have penge til granskning - nemlig granskning af, hvorfor de ikke må komme med. Håndører i stedet for håndslag.
Udenrigsministeren mente, at de østlande, der ikke er gode nok til EU, slet ikke bliver skuffede, for de havde ikke store forventninger. Jo, det havde de - hvis de havde lyttet til statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Hvis de troede på, at her var der en samvittigheds-sag for danskerne og Danmarks regering.
Hvis der overhovedet længere kan tales om troværdighed i regeringens snak op til afstemningen om Amsterdam-traktaten, så må den danske statsminister på det såkaldte EU-topmøde i denne uge meddele klart og samvittighedsfuldt, at Danmark ganske enkelt siger nej til alt andet end samtidig forhandling.
© Poul Erik Søe 9. december 1997

Gengivelse af artikler fra enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside