Det bliver nej 28. maj
Det siger sig selv, at jeg ikke kan vide noget som helst om, hvordan det går ved folkeafstemningen om EU-udvidelsen 28. maj. Men man skal ikke indrømme sin uvidenhed. I dansk politik skal man fremstille det, man selv mener, som en endelig sandhed. Man skal tale i overskrifter, urokkelige overskrifter.
De nyeste eksempler er Poul Nyrup Rasmussens skudsikre ord om de svinestalde, han ikke havde været i, og Uffe Ellemann Jensens ord om, at folketingsvalget blev udskrevet kl. 20 den aften, da valgstederne ved kommunevalget lukkede.
Man kan også, hvis man hedder Danmarks Radio, holde på begge heste. I Dagens Tekst-TV (8. december 1997) hedder det først i oversigten:
FORTSAT JA VED FOLKEAFSTEMNING
Når man trykker sig frem til at læse, hvad der gemmer sig bag overskriften, har teksten en ny overskrift:
AMSTERDAM-TILHÆNGERNES FORSPRING ER REDUCERET
Pludselig bliver man klar over, at det spørgsmål nok har mindst to svar, og på sin vis burde det ikke være en overraskelse, for det er jo først 28. maj, vi skal stemme og ikke i dag.
Det, der lyder som en kendsgerning, viser sig selvsagt at være en undersøgelse. Det er Morgenavisen Jyllands-Posten, der bringer den, og meningsmålernes firma kalder sig Sonar.
De har fundet ud af, at "afstanden mellem tilhængere og modstandere er blevet reduceret fra 13 til 9 procentpoint".
Med andre ord er der flere, der vil stemme nej nu, end der var sidste gang, man målte, nemlig den 15. september. dengang sagde 44 procent ja og 31 procent nej. Nu er der 42 procent ja og 33 procent nej.
Så fortsætter det i den fart, bliver det et drønende nej.
Men man skal jo da lige kigge på tallene og se, at lægger man dem sammen og trækker dem fra 100, som man tit gør, når det handler om procenter, så er der 25 procent, der ikke har taget stilling til, om de vil sige nej eller ja til at udvide EUs magt.
Den manglende stillingtagen skal man ikke gøre sig sorger over. Så er samtalen i de kommende måneder jo vigtig. Og man kan bare lave sig en ny overskrift: De usikre stemmer nej.
For det er jo da indlysende, at man ikke siger ja til noget, man er i tvivl om.
© Poul Erik Søe 8. december 1997

Gengivelse af artikler fra enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside