Færingerne var
kun prøveklud

Er det nødvendigt, at Danmark altid kører på gule plader,
fordi statsministeren hedder Poul Nyrup Rasmussen?

Nu skraldgriner de igen inde i folketinget. Det er simpelthen så skægt at være på tinge, at ingen vil give slip på det. Ikke engang Helge Sander, som er blevet borgmester i Herning, men først i dag har sagt farvel til folketinget, for han synes, tinget er alle pengene værd.

Det må også være ærgerligt ikke at skulle være på tinge, når de i dag tager sig den store grinetur igen. Nu har de nemlig snydt færingerne een gang til, og det er rent skærpekød for folketingsmedlemmer.

Straks efter den store folketings-drøftelse af færø-banksagen har socialdemokraterne og Venstres folk nemlig pludselig indtaget samme holdning. I fremtiden skal der bruges dommer-undersøgelser i den slags sager.

Sådan gjorde man også før færø-banksagen. Men så kom tamil-sagen, som endte med, at minister ligefrem blev dømt, og regeringen måtte gå af. Det kan man ikke have.

Nok bryder politikere loven, men at de ligefrem skal dømmes for det, er for meget af det gode. Det kan enhver sige sig selv, at hvis lovgivere ikke må være lovbrydere, hvordan skal de så sætte sig i forbrydernes sted, når de lovgiver.

Men da dommer-undersøgelser kan ende med, at ministre ligefrem bliver gjort ansvarlige, så må man selvfølgelig finde på noget andet. Dommere kan finde på at sidde i sådant et udvalg og skrive, så alle kan se det på tryk, at en regering har brudt loven. Det er der kun een løsning på. Ud med dommerne!

Så satte man sagførere ind i stedet for dommere. Nu er der nok ikke mange tilbage, der kan huske, hvad en sagfører er. Han hedder ifølge en lov, som folketinget har lavet, en advokat. Det kan enhver høre, man skal have lidt flere penge for.

Politikerne smed dommerne ud. Det er jo det, forbrydere og fodboldspillere altid har haft lyst. Dommere kan virkelig være forstyrrende, når man er godt i gang med kampen. De eneste forbrydere, der selv kan vælge dommer, er politikerne.

Så de valgte sig altså nogle sagførere i stedet for. Det hed en advokat-kommission. Men det var et sagfører-udvalg. Den ene sagfører var valgt med særlig omhu. Han var nemlig også sagfører for en af parterne i færø-banksagen, Den danske Bank. Det er jo altid godt med folk, der ved, hvad de har med at gøre.

Sagfører-udvalget nedkom med en rapport på 2500 sider. Alle synes, at den var meget dygtigt lavet. Den kunne ikke bruges til noget. Det var derfor, alle mente, den var var fint lavet.

På den måde fik man snydt færingerne een gang til. Af alle sager blev det netop deres sag, som ikke skulle prøves med en dommer-undersøgelse.

Færingerne havde bedt om en dommer-undersøgelse, men det ville statsminister Nyrup Rasmussen og hans regering ikke. Man kan aldrig vide med en dommer-undersøgelse.

Og nu er det hele endt med ingen verdens ting - bortset fra de 2500 sider og sagførernes hyre. Regeringen er reddet. Og det er jo meningen med at gå til sagfører.

Færingerne blev prøveklude. Man ville se, om man ikke kunne løse politiske sager ved hjælp af sagførere i stedet for dommere. Nu mener et flertal, at man skulle have brugt dommere i stedet for. Så det vil man gøre i fremtiden. Men færingerne - ja, de kan gå til sagfører.

Nu skraldgriner de inde i folketinget, fordi færingerne er så nemme at snyde. Og danskerne med. Og regeringen går frem i meningsmålingerne - ligesom Clinton efter sex-sagen.

Det er så synd for politikerne med den slags sager. Færinger og sekretærer kan finde på at lave sag på hvad som helst.

Og derfor har så - af alle - Fidel Castro på Cuba og Poul Nyrup Rasmussen på Christiansborg sendt medfølende ord til Clinton - endnu før sex-sagen er afgjort. Men politikerne ved jo fra sig selv, hvordan politiske sager ender, så de har medlidenhed med politikere, som altid har medlidenhed behov.

Men tænk, at den nar til statsminister, som i årevis ikke gav en lyd fra sig til færingerne, som var blevet groft snydt, nu sidder og tuller med et brev til Clinton i sex-sagen.

Er det nødvendigt, at Danmark altid kører på gule plader, fordi statsministeren hedder Poul Nyrup Rasmussen?

© Poul Erik Søe 3. februar 1998.

Gengivelse af artikler fra enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside