EU krænker selv EU-tilhængere
og gør danskere til EU-borgere

EU-propaganda i danske aviser før Amsterdam-afstemningen krænker fem sjettedele af folketinget, der sagde nej til dansk EU-borgerskab

Pludselig er der nye muligheder for os allesammen i EU, men i særlig grad for dig - netop for dig. EU er selvsagt dus med dig og kan netop nu i dyre annoncer røbe for dig, at der er kommet nye brochurer om dine muligheder i EU.

Nu må jeg hellere redeligt gengive ordene, som de står der. Annoncen har nemlig gåseøjne, citationstegn om ordene, så her er de endnu engang i helt annonce-rigtig form:

"Nye brochurer om dine muligheder i EU."

Det fremgår ikke, hvem der har sagt de vidunderlige ord, så måske er gåseøjnene der bare for pynt. Det viser sig hurtigt, at det er hele annoncen også.

Dens hensigt er slet ikke at fortælle om nye muligheder i EU. Dens mening er at indarbejde en ny tænkning i os. Nemlig den tænkning, at vi er borgere i EU.

Men det er vi jo ikke, danskerne er ikke. Ganske vist er danskerne aldrig selv blevet spurgt, om vi ville være borgere i EU eller ej. Folketinget har helt alene bestemt på vore vegne, at danskerne ikke vil være EU-borgere.

Danmark sagde nej til EU-statsborgerskab. Fem sjettedele af folketinget sagde nej til den slags borgerskab. Det vil sige, at også de mest EU-ivrige partier har sagt nej til EU-borgerskab.

Uffe Ellemann-Jensen, Poul Nyrup Rasmussen, Per Stig Møller og Marianne Jelved har alle sagt nej til og stemt imod, at danskerne skal være EU-borgere.

De spurgte ikke vælgerne først. De mente, at det kunne de selv finde ud af. EU-borgere ville danskerne i hvert fald ikke være, sagde de mennesker, der ellers siger ja til alt, hvad EU finder på. Men her sagde de nej, skræmte af folkeafstemningen 1992.

Men EU finder sig selvsagt ikke i, at fem sjettedele af folketinget vedtager det modsatte af EUs mål. Så nu indrykker EU annoncer i danske dagblade, hvor udfordringen er netop at kalde dig "Borger i EU", nej, det er der ikke engang gåseøjne omkring - så om igen: Borger i EU.

Og nederst i annoncen kan man læse, at der er tale om et Informationsprogram for borgerne i EU. Det hele har til hensigt at påvirke dine følelser. Sådan gør man i politik i dag. Man taler ikke til forstanden, men til følelsen. Det er grunden til, at vi har rødbedepas. De ens pas skal få os til at føle, at vi er dele af et fællesskab, at vi er borgere i EU. Det er ikke noget, jeg finder på. Det står i selve direktivet om rødbedepassene.

Op til afstemningen om udvidelsen af EUs magt 28. maj i år sørger mærkeligt skjulte penge for, at vi hele tiden bliver mindet om, at vi er det, vi ikke er, borgere i EU.

Men de penge er ikke så skjulte endda. Det er vore egne penge, der bruges til propaganda for, at vi skal være noget andet, end vi er. Selvom fem sjettedele af det danske folketing har vedtaget, at EU-borgerskabet ikke gælder for Danmark, så sidder Brüssel-magten også på kontorer i Danmark og er helt ligeglade med det danske folketing. De skriver annoncer, som de skriver dem i andre lande, og annoncerne skal få os til at føle os som det, vi ikke er: EU-borgere.

Annoncen har ikke noget at byde på i virkeligheden. Annoncens mål er annoncen. Det lyder måske sært, men en annonce er en annonce er en annonce. Man har ikke noget egentligt budskab, og man tør ikke med rene ord påvirke danskerne til at stemme ja, men annoncer, betalt af os selv, har til formål at få os til at føle os som borgere i EU. Netop det, vort folketing har vedtaget, vi ikke er.

De brochurer, der omtales, er helt ligegyldige i sammenhængen. De handler om "Ligestilling af mænd og kvinder i EU", om "Køb af varer og tjenesteydelser i det indre marked" og om "Hvis jeg vil rejse i et andet EU-land". Når der skal være folkeafstemning, finder EU-kontorerne altid på den slags. Sidste gang fortalte de os om rejseforsikringer, som om også det var en EU-opfindelse.

Alle disse emner har været der før og efter EUs opfindelse af begrebet EU-borgerskab. Der er intet nyt at fortælle. Det nye er, at EU uden blusel krænker dansk folkestyre og tilmed krænker de partier, som er varme tilhængere af EU.

Et folk og et demokrati er for EU og dets håndlanger-kontorer i Danmark det rene ingenting. Man tramper gladeligt hen over det danske folketings vedtagelser.

For om vi vil det eller ej, og selvom folketinget med fem sjettedeles flertal har sagt nej til det, så vil EU tvinge os til at være borgere i EU.

EU har også en hjemmeside om det. Citizens er stikordet til hjemmesiden, der skal få os til at føle os hjemme. Det er langt ude.

© Poul Erik Søe 21. januar 1998

Gengivelse af artikler fra enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside