Ikke noget at skulle have sagt
God nytårstale af statsministeren, for vi danskere er gode

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen holdt en god nytårstale. Og det var kun at vente, for vi danskere er gode. Vi er i hvert fald gode til nytårstaler.

Indholdet var, at vi er især er gode blandt udlændinge, som har lagt mærke til os hele året, fordi vi gør en stor indsats blandt udlændinge, bare udlændingene vil blive væk fra Danmark.

Den store danske indsats i udlandet 1997 var desuden, at kvindeholdet vandt guld i håndbold, og at en dansker fik Nobelprisen for et arbejde, han har lavet for mange år siden.

Statsministeren har ikke noget at skulle have sagt, så i stedet holdt han en valgtale. Det siger både Uffe Ellemann-Jensen og formanden for Socialdemokratisk Ungdom, Morten Bødskov. Men det er heller ingen overraskelse, for det gør alle statsministre, når de holder nytårstaler.

Det var heller ikke en overraskelse, at det var Pia Kjærsgaards valgtale, han holdt. Det kan man kalde kasketstafet. I politisk stafet tager man hele tiden modpartens kasket på for at få modpartens stemmer.

Statsministeren mente også, at Danmark har førerkasketten på, når det gælder økonomi. "På fem år er Danmark som forandret," sagde han. Vi skulle helst tænke, at forandringen var sket i hans tid. I virkeligheden skyldes den fremgang, der er særegen for Danmark, at ude i Unionen køber og støtter folk det, der er dansk, efter det danske nej i 1992. Vi lever af den unions-modstand, der i de andre EU-lande har svært ved at komme til orde.

Nyrup Rasmussens nytårstale med to lys på et bord (eller var det en bogreol i baggrunden) var hverken værre eller bedre end hans forgængeres - eller hans egne tidligere år. Der var et enkelt år, hvor Anker Jørgensen som statsminister fortalte i nytårstalen, at han havde læst en bog. Det var en uforglemmelig oplevelse.

Ellers vil jeg huske det, der ikke blev sagt i årets tale. Danmarks statsminister holdt sin tale på selve 25 årsdagen for Danmarks indtræden i EU. Et kvart århundrede i EU. Hvis EU var noget, danskerne var glade for, så ville jublen i statsministerens stemme have fået højttalerne til at overstyre.

Men på den store runde dag havde statsministeren ikke noget at skulle have sagt!

© Poul Erik Søe 2. januar 1998

Gengivelse af artikler fra enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses

Enmandsavisens forside