Vandskræk har Erhard ikke
Man kan sige meget om Erhard Jakobsen, men lige så godt lade være, for det ændrer intet. Han kan høre græsset visne, men er ellers kun lydhør for de stemmer, der skal tælles op, og som ikke har mæle.

Som ung halede han Dannebrog ned fra andre folks flagstænger, fordi han var rød. Siden har han taget sig godt betalt for at hejse EU-flag.

Han har aldrig haft andre holdninger end dem, der giver omtale.

Manglen på holdning var også grunden til, at han for mange år siden lavede en lytter- og seerforening med det mål at undertrykke andres holdninger.

Og da han lavede sit eget parti, var han hunderæd for den socialistiske holdning, han hidtil havde levet af, men aldrig haft i sit hjerte. Hans hovedindsats i dansk politik var derfor at fjerne bogstavet s, så ofte han så det. Det eneste, han gik op ved sin egen partidannelse var, at partiet hed Centrumdemokraterne og ikke Centrumsdemokraterne.

Han var nødt til at gøre en dyd af sin holdningsløshed. Derfor erklærede han som udtryk for det største mod, at hans parti ikke skulle have noget partiprogram. Han ville helt enkelt ikke være i stand til at skrive det, fordi han så ville være nødt til at tage stilling uden at kende meningsmålingerne.

Med omhu har han samlet holdningsløse mænd omkring sig, så hans egen mangel ikke virkede som et hul på partiets dagligvare-hylde.

Det er Arne Melchior, der først skrev et jublende brev til den kunstner, som på friheds-aftenen 4. maj for nogle år siden lavede laser-kunst langs den jyske vestkyst. Melchior fortalte kunstneren, at hendes kunst var af verdensklasse. Da så lys-kunsten fik vrisne ord i aviserne, så skiftede han holdning på folketingets talerstol.

Og Peter Duetoft, der på grund af regerings-partiernes stemme-taktik sidder som finansudvalgets formand. Det er på den post, man mere end nogen anden skal udøve folkestyrets sunde selvkontrol over for regeringen. Men Peter Duetoft havde skam stor forståelse for statsministerens og finansministerens medvirken i skandalen omkring Færø-banken, hvad der senere kostede samfundet 2½ milliard kroner.

Som mesteren så hans svende. Hvis man ved et tilfælde snubler sig til en holdning, så må den i hvert fald ikke være i vejen for ens praktiske politiske gøremål.

Men nu er Erhard Jakobsen blevet gammel og klogere. Vandskræk har han aldrig haft, og han kan stadig gå i vandet uden at forlade strandbredden eller trække tøjet af.

Jeg har altid set Erhard Jakobsen og Centrumdemokraterne som farligere end Mogens Glistrup og Fremskridtspartiet. De er jo barn af samme tid. Opbruddet først i halvfjerdserne. Glistrup havde holdninger. Dem kunne man tage stilling til. Erhard Jakobsen derimod red på alle heste og sad i opløbet altid på den, der kom først over målstregen hos folkestemningen.

Men fra i dag har jeg et helt nyt syn på Erhard Jakobsen. Det er mig, der taget fejl. Han har nået den sjældne visdom. Han er den egentlige læremester i dansk folkestyre.

Han har en fond, som deler ærespriser ud. Æren er overgået Dybbøl Mølle, Modersmål-selskabet og en skoleklasse på besøg i EU.

I dag har Erhard Jakobsen fra fonden tildelt 15.000 kroner til chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Birgitte Stampe. Det må være rigtigt, for det kan læses på TV2s tekst-tv 16. juli 1998.

Erhard Jakobsen gør det, fordi Birgitte Stampe ved sin "kloge og værdige optræden i en vanskelig tid" har bidraget til at bevare respekten om Politiets Efterretningstjenestes "fortjenstfulde indsats".

Desuden siger Erhard Jakobsen, stadig ifølge TV2s tekst-tv, at han har søgt at afbalancere den helt urimelige kritik, som fra visse sider er blevet rejst mod Politiets efterretningstjeneste.

Jeg ved ikke, hvem der overrakte prisen, måske Erhard Jakobsen selv. men det burde have været justitsminister Frank Jensen, så han også på demokratiets vegne kunne afbalancere den helt urimelige kritik mod Politiets Efterretningstjeneste. Frank Jensen bakker altid ulovlig virksomhed op. Det er derfor, han er så egnet til at være justitsminister.

Det kan også have været den konservative Per Stig Møller, som overrakte hædersprisen til Birgitte Stampe. Per Stig Møller står jo i et særligt taknemligheds-forhold til politiet og politiets arkiver, som har fritaget ham fra den vanskelige stilling som partiformand og været afgørende for, at Venstre og Konservative ikke fik stemmer nok til at danne regering i januar.

Erhard Jakobsen har så ganske ret i, at Birgitte Stampe har optrådt med stor klogskab og værdighed. Aldrig en eneste gang har hun dummet sig ved at indrømme ulovlig forfølgelse af lovlige partier, men har altid klogt og værdigt ventet, indtil aviserne eller fjernsynet kunne dokumentere ulovlighederne.

Desværre kender jeg heller ikke Birgitte Stampes takketale, da hun fik hædersprisen. Men hun kunne have sagt, at hvis bare alle var så holdningsløse som Erhard Jakobsen og Centrumdemokraterne, så var der slet ikke brug for Politiets Efterretningstjeneste.

Dansk demokrati er gået et stort skridt fremad i dag. Det er nok sine 15.000 værd. Og så må Dansk Kaninavlerforening vente endnu et år på at få Erhard Jakobsens hæderspris.

© Poul Erik Søe 16. juli 1998

Gengivelse af artikler fra enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside