Nej-sigerne glemmer
heller ikke Nyrup

Danmarks Radio hylder statsministeren for ja-sejren som en rumænsk diktator med frue
De politiske nådigherrer har købt deres ja fra os - for vore egne skattepenge. Ja-politikerne havde tre gange så mange penge til rådighed til at købe folket for. Partierne havde jo lige firedoblet deres eget statstilskud.

Nu fejrer de så deres egen sejr. I Danmarks Radios TV-Avis er statsministeren en helt, der måske endda kan blive en af de store i historien. Ja, tyg lige på det øjeblik - en af de store i historien...

Det er Nyrups umådelige sejre, der gør ham til helt. Først et folketingsvalg, der ikke engang gav ham flertal, men nye færøske "venner", og hvor han ikke nåede Svend Aukens valgtal til sokkeholderne. Hans indgreb i storkonflikten, hvor han ikke gjorde noget som helst andet, end socialdemokratiske statsministre har gjort siden Stauning. Og hans vældige sejr ved folkeafstemningen, hvor to ud af fem socialdemokrater sagde nej, og hvor nej-stemmernes samlede andel var større end ved sidste EU-afstemning.

Men det er ikke så sært, at Danmarks Radio tror, at ja-flertallet alene skyldes Poul Nyrup Rasmussen. For Danmarks Radio dyrkede ham de seneste uger før afstemningen som en rumænsk statsleder under kommunismen, hvor statslederen også var på skærmen hver aften med det klappende folk i baggrunden. Og som i Rumænien selvsagt med konen - fruen som det hedder i nådigherre-kredse - ved siden, for det var jo nej-sigende kvinder, der skulle trynes.

Poul Nyrup Rasmussen har nu mere kongeligt end de kongelige udtalt ordene, at modstanderne ikke skal blive glemt. Ja, da vil modstanderne heller ikke glemme ham. Og Danmarks Radio da slet ikke, for de vil sikre ham pladsen som en af de store i historien.

Men just med historien er det jo sådan, at den ikke ligner folkeafstemninger. Historien kan man ikke bestille hos annoncebureauerne. Historien kan man ikke skrive selv. Og det er i grunden ikke så galt. Nyrup Rasmussen kan måske ligefrem håbe på at blive glemt.

© Poul Erik Søe 30. maj 1998

Gengivelse af artikler fra enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside