EUs dybe indsigt
i det folkelige liv

Tvangs-vitaminer skal gøre danskerne normale
Man må lade EU, at indsigten i det folkelige liv er ganske enestående. Ingen dansk myndighed kommer på højde med den livskloge viden, som EU røber.

Det er ikke overraskende, at irerne er mest glade for EU. De har taget penge for det. 85 milliarder kostede det at få et irsk ja til EU. Og tilmed er de irske katolikker kommet tilbage under Rom sammen med det store katolske flertal, der udgør EU.

Mere overrasket er de i EU, fordi danskerne er næstmest glade for EU. 52 procent af danskerne er ifølge EU og Berlingske Tidende glade for EU.

Drude Dahlerup fra Juni-Bevægelsen mener ganske vist, at der findes en forklaring på, at de andre folk i EU ikke er så EU-jublende som irerne og danskerne. Hun mener, at de er skuffede i deres forventninger til møntunionen, og at den store arbejdsløshed i EU-landene er en grund.

Man kunne også tro, at danskerne netop er så glade, fordi de ikke er med i den del af EU, som politikerne er mest vilde efter, militær og Brüssel-magt over pengevæsenet.

Men vi har ingen grund til at gætte selv. I EU-kommissionen er man helt på det rene med, at danskerne, som fik Europa til at juble, da vi sagde nej i 1992, nu må være endt i dille og dårskab. EU-kommissionen må mene, at de danske tal ganske enkelt viser, at der pludselig er noget rablende galt med danskerne.

Og heldigvis vil EU-kommissionen gøre noget ved det. EU-kommissionen har fundet ud, at det danske ja-flertal på 52 procent ganske enkelt skyldes vitamin-mangel.

Derfor har EU-kommissionen vedtaget med sig selv, at danske forbrugere skal have adgang til føde- og drikkevarer med ekstra tilskud af vitaminer og mineraler. Det kan man læse i Danmarks Radios tekst-tv i dag (6.11.98).

Fødevareminister Henrik Dam Kristensen skal ifølge samme kilde være "dybt betænkelig". Han er parat til at tage en retssag mod EU-kommissionen.

- Giver vi los for tilsætning af vitaminer og mineraler, risikerer vi et kraftigt øget indtag, som kan være direkte sundhedsskadeligt, siger ministeren.

Hvor er vi henne, hvis en dansk minister overhovedet kan tænke på at ville hindre EUs fremadskridende fremskridt? Vi kræver ganske enkelt at få vitaminer og mineraler som alle de andre, så vi kan blive lige så sure på EU som englænderne, skotterne og waliserne, der kun har 26 procent, som er glade for EU.

Den danske fødevareministers tanker om en retssag mod EU springer utvivlsomt af misundelse. En EU-kommissær kan få 400 liter vin, 20.000 cigaretter, 90 liter sprit og 5000 liter bil-benzin skattefrit om året. Det er 600.000 kroner oven i hatten. En dansk fødevareminister har bare sin salmonella. Vi andre har glæden. Sammen med irerne. Og irerne har gennem århundreder vænnet sig til at være glade, selvom de var undertrykte. Dem kan vi lære meget af.

Og så kan vi da selv uden tvangs-vitaminer huske, at der var 63 procent danskere, der sagde ja i 1972, da vi gik ind, og nu siger tallet 52 procent. Vitamin-mangel slår ud på de særeste og gladeste måder.

© Poul Erik Søe 6. november 1998

Gengivelse af artikler fra enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside