Sverigekort.gif (5896 bytes)

Svenskerne skal spise
testikler med de store

I Sverige æder de. Danskerne spiser. Svenskerne værner nemlig det oldnordiske bedre end vi. På olddansk æder man også, men vi blev så fine på det, at vi overtog ordet spise fra tysk, for det lyder alt for naturligt for en dansker at æde.

Men når danskerne spiser, ved vi ikke, hvad vi æder. Vi ved kun, at folkesundheden er ringere i Danmark end i Sverige og Norge. Det vil EU nu rette op på. Ikke ved at gøre dansk mad sundere, men ved at harmonisere maden i EU, så svenskerne må æde det samme, som vi spiser. EU er utilfreds med en række af Sveriges krav til levnedsmidler. Læren er ligetil. Jo længere medlemsskab af EU, des ringere folkesundhed.

Svenskerne er nye i EU, så de spiser endnu ikke af hånden. Helt enfoldigt gik svenskerne rundt og troede, at folkesundheden er vigtig. Nu går det op for dem, at markedsøkonomien, de riges mulighed for at blive rigere, er vigtigere end sundhed.

I Sverige må man kun kalde kød for kød. Sådan er det ikke i EU. Her vil man kalde alt, hvad der kan ædes, for kød, også hjerne, lunger, mave, nyrer, brusk, ben, testikler, blod, fedt og ører.

Sveriges største avis Aftonbladet undrer sig over, at på en pakke pølser fra EU kan der stå, at pølserne indeholder 80 procent kød. På svenske pølser står der måske kun 40 procent kød. Men i virkeligheden er der mere kød i den svenske pølse.

Ved udsigten til, at der i en svensk kötbulle efter kommende regler i EU kan være hjerne og brusk, siger lederen af kødkontrollen ved Livsmedelsverket til Aftonbladet: - Så ved vi ikke længere, hvad vi spiser.

I Sverige er det muskel-kødet,  som er kød, ikke andet. EU vil lave fælles regler, og ivrigst er kødindustrien i dens pres på EU, for industrien vil kalde alt for kød, som kan spises. Sådan er det allerede i Frankrig og Spanien. I forvejen regnes i EU alt for spiseligt, undtagen kønsorganer og dele af øjnene. Testikler hører dog med til det spiselige.

Svenskerne ser selvsagt ingen fejl i at blande lever eller nyrer i kødet, men de vil værne om deres gamle regler, at kød skal kaldes kød, og lever skal kaldes lever. Folk skal vide, hvad de får. Og svenskerne må så vente på EU-kommissionen, men snart må også svenskerne æde, at EU fører den velspækkede tegnebogs sundheds-politik. Sådan bliver både landet og sundheden mindre og mindre.

© Poul Erik Søe 9. januar 1999

Gengivelse af artikler fra enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside

 

 

 

 

Sverigekort.gif (5896 bytes)
Sverigekort.gif (5896 bytes)
Sverigekort.gif (5896 bytes)