Efter dem!
Generaldirektør Nissen eller chefredaktør Seidenfaden som ny politidirektør

Folk er bedst til det, de ikke er gode til. Og den, der klarer det meste halvskidt, får ros for at kunne noget andet, som de så heldigvis er gode til. Sådan bliver alle siddende, især de halvdygtige.

Som nu politidirektør Hanne Bech Hansen. Hun er elendig til alle former for politi-arbejde. Men hun er god til at skrive, selvom det ikke er hende, der har skrevet politiforbundets annoncer for at få flere penge til politiet.

Politiet havde forud fået at vide, at der ville blive uro på Nørrebro. Men politifolk er ikke så gode til at tage den slags alvorligt. Folk ringer jo om så meget, og før man ved af det, er man på overarbejde.

Politifolkene ledte efter deres radioer, men de er ikke gode til eftersøgning, så de kunne ikke finde radioerne, som lå, hvor gassen manglede sidste gang.

Imens blev vinduer smadret og salgsboder plyndret på Nørrebro. Men da politiet omsider nåede frem, så var voldshærgerne stukket af.

Det havde politiet lige godt ikke forudset. Man havde nøje planlagt at gå i kamp med oprørerne, hvis der skete noget, som der faktisk skete. Efter seneste gadekrig maj 1993 var politiet måske endda blevet hele gode til kamp. Vi får det aldrig at vide.

Men voldshærgerne var gode til at stikke af. Og der stod politifolkene helt uøvede. Og det var de gode til. Ingen var uddannet, skolet og så dristigt selvstændigt tænkende, at de helt usædvanlige ord kom over læberne: - Efter dem!

Men de to ord vil blive indøvet i den kommende tid.

Så det var ikke godt for politiet, at selv den konservative Helge Adam Møller sagde, at politifolkene var dårlige, hvad han ikke er så god til, fordi det er nyt for ham. Han vil give politiet 1100 millioner  mere, så der aldrig mangler radioer mer.

Men heldigvis kunne husar-officeren og alle de andre politikere falde til ro dagen efter og sige det, de var gode til og plejede at sige, nemlig at politiet er dygtigt. Ikke til politiarbejde ganske vist, men til at skrive ord om, hvorfor politiet ikke er gode til det, vi har politiet til.

I mellemtiden har det så vist sig, at journalister og fotografer fra 11 forskellige huse var til stede på Nørrebro. De kom til tiden. De stak ikke af. De var der, skrev ned og tog billeder. Flere af dem havde endda husket at tage deres radioer med - og der sås ikke een fotograf uden fotografiapparat eller filmkamera.

Nu har politidirektøren fået ros for at skrive, men det har journalisterne ikke, skønt de var på stedet, hvad politidirektøren ikke var så god til. Men fotografernes billeder vil politiet gerne have, og det er faldet dom om, at politiet også skal have billederne, filmene og råbåndene. På den måde gør retten journalister til politifolk, hvad journalisterne med sikkerhed er dårlige til, men jo da altid bedre end politifolkene.

Jeg er ikke så god til at foreslå sikre løsninger, når det gælder samfunds-indretning, så måske derfor er jeg den helt rigtige at lytte til. Jeg foreslår, at Hanne Bech Hansen bliver chefredaktør for dagbladet Politiken, for hun er jo ifølge politikerne helt fremragende til at skrive, men ikke så god til politi-arbejde. Så kan Thøger Seidenfaden blive politidirektør. Han er måske ikke så god til at skrive, men journalister er jo bedre til politi-arbejde end politiet, og når Seidenfaden da ikke er på barsels-orlov med en ny udgave, kan han så indøve meningen med ordren "Efter dem!" med politifolkene.

Man kan også bytte den københavnske politistab helt ud med alle københavnske journalister og fotografer, som måske ikke er så gode til at fange folk, men de kommer da til tiden, og hvis de i fremtiden er politifolk, så er det ikke nødvendigt at gå til retten for at få udleveret deres billeder af, hvad der faktisk skete, hvad politiet i dag ikke er god til at sige noget om, fordi de ikke har været til stede.

Man kan også spørge sig selv, om det absolut skal være en fra politiet, der leder politiet. Hvorfor breder bølgen af virksomhedsledere, der leder alt muligt andet end virksomheder, sig ikke til politiet? Når erhvervsfolk menes at være de bedste til at køre Tivoli, Det kongelige Teater, Danmarks Radio og TV2, så skyldes det jo ikke, at de er gode til det med kulturen, men fordi de er gode til alt andet end netop kultur. Hvis nu Danmarks Radios generaldirektør Nissen blev politidirektør, så ville politiet måske i fremtiden kunne findes radioerne, selvom radiofolkene i Danmarks Radio mener, at Nissen ikke kan se radioen for bare fjernsyn.

Jeg mener bare, at når Frank Jensen kan være justitsminister, så kan ham rengørings-direktøren, der er blevet formand for Det konservative Folkeparti, vel også vaske hænder for politiet.

Og for at være helt sikker på, at man ikke tror, jeg af enøjede grunde kun nævner Det konservative Folkeparti, så tilføjer jeg i al stilfærdighed, at nu er der gået en hel uge, siden man sidste gjorde et folkesocialistisk folketingsmedlem og EU-tilhænger til noget stort. Det kan ikke blive ved med at gå. Efter dem!

© Poul Erik Søe 10. november 1999

Gengivelse af artikler fra enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside