Sig navnet:
Den fæle valuta

Regeringen er virkelig kommet danskerne i møde. Her i eftermiddag har den røbet for os, hvad der skal stå på stemmesedlerne ved folkeafstemningen om euroen 28. september:

Den fæle valuta – ja eller nej.

I hvert fald er det, hvad tekst-tv siger til mig på Danmarks Radio. Nu er jeg ikke helt sikker, for der er skyer her ved Vesterhavet i eftermiddagstimerne. Bogstaverne på tekst-tv har svært ved at holde sig på plads.

For redelighedens skyld skynder jeg mig derfor at tilføje, at måske står der, at regeringen har foreslået følgende tekst:

Den fældede valuta – ja eller nej.

Jeg har skam hørt, at der er fuld gang i snakken om det, der skal stå. Og der er mange, der farer frem med bål og brand. Jeg vil gerne straks sige, at for mig er det ikke afgørende, om der står den fæle valuta eller den fældede valuta. Jeg må rent ud sige, at jeg ikke ser grund til ophidselse.

Den fæle valuta er da et udmærket navn på den euro, som euro-landenes folk ikke vil have. De synes, den er fæl. Fire ud af fem tyskere har nu enten ringe eller slet ingen tillid til euroen. Det siger de tyske meningsmålinger, gjort af fjernsyns-kanalen Deutsche Welle. Når tyskerne selv siger, at euroen er fæl, hvorfor skulle den danske regering så ikke – åben som regeringen er – kunne bruge ordet.

Skulle mit fjernsyns tekst-tv være misvisende på grund af skylaget, så regeringens navn på stemmesedlen i virkeligheden er den fællede valuta¸ synes jeg heller ikke, at man skal hidse sig op af den grund

Euroen er jo fældet af dem, som regeringen her omkring 1. maj kalder spekulanterne, men som de til daglig kalder investorer. Euroen kan ikke klare sig på pengemarkedet, og det er ellers en del af meningen med sådan en valuta. Og da euroen nu hele tiden rasler ned i værdi og derfor er fældet i kampen med verdens andre valutaer, hvorfor så ikke følge regeringens forslag og helt afslappet kaldet euroen den fældede valuta.

Jeg er så småt begyndt at glæde mig til at komme til at sætte det kryds. Og jeg kan kun sige regeringen tak, fordi den er så klar og utvetydig i sproget. På den måde er der jo noget, som tilhængere og modstandere har fælles. Og vi skal jo være sammen også efter afstemningen, så jeg ser det som en fremstrakt hånd, at regeringen nu med sit tydelige ordvalg har sat kronen på værket.

© Poul Erik Søe – 2. maj 2000.

Gengivelse af artikler i enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside