Mig skal I ikke regne med

Socialdemokratiet er ved at få sig en ny hjemmeside. Sikkert i anledning af partiets splinterny EU-politik. Da partiet først tre dage før meddelelsen om datoen for euro-afstemningsdagen fik den nye politik, så er det rimeligt nok, at hjemmesiden ikke er helt færdig.

Socialdemokratiet har skiftet partiets gamle sindbillede, den røde rose ud, med en spærrebom i sort og gul, og da det tydeligt nok er gået helt galt med farverne i partiet, så kalder de selv bommen for barrikade-hvid. Adressen er http://www.socialdemokratiet.com/

Måske er det slet ikke kun hjemmesiden, som er under opbygning. Siden hører til den slags, der kaldes kommercielle. Det sandsynligste er, at det er partiets EU-politik, som simpelthen ikke er blevet færdig til tiden.

På siden kan kun læses de to meddelelser "Under opbygning" og "Tak for besøget". Da partiet er på vej helt og fuldt ind i unionen, så står det rimeligt nok ikke på dansk. For redelighedens skyld gengives de gribende ord i fuld ordlyd: Under construction - Thank You for visiting.

Man må sige, at penneførerne i Socialdemokratiet er i stand til at finde nøjagtigt dækkende, korte ord for partiets nye politik. Og man husker pænt en tak til de mange socialdemokrater, der har gæstet partiet, og som i følge ugens meningsmålinger flygter på grund af EU-politikken.

Partiets ordførere er knap så heldige som penneførerne. Den ny EU-ordfører, Claus Larsen-Jensen, har ifølge TV-Avisen 7. marts 2000 sendt "nye signaler". Partiet skifter kurs. Nu skal vi satse på, hvad vi nationalt, egoistisk kan få ud af en politisk EU-union.

Da vi sidst var til folkeafstemning om EU, og det er ikke engang to år siden, sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen, at der ikke kom mere union. Og miljøminister Svend Auken sagde, at de overnationale træk er på tilbagetog. Men dem skal man nok lige som ikke rigtigt regne med.

Nej, nu er det Claus Larsen-Jensen, der tegner partiets EU-politik. Statsministerens troværdighed er så salmonella-ramt, at han bruger Henrik Dam Kristensen som spærrebom til at gemme sig bag - og nu også bag den ny, bomstærke Claus Larsen-Jensen.

Larsen-Jensen siger, at Danmark skal holde op med at sige "Hertil og ikke længere". Og det er nyt, for socialdemokraterne sagde det modsatte ved seneste folkeafstemning og ved folketingsvalget for to år siden.

Nu er Claus Larsen-Jensen ny, og det er enhver nys ret at lave bommerten ved bommen. Men sædvanligvis føres socialdemokratisk politik jo ved, at en minister, som regel statsministeren, retter, hvad et socialdemokratisk folketingsmedlem lige har sagt. Og Larsen-Jensens ord er ikke blevet modsagt.

Men er det virkelig socialdemokratisk politik, at nu skal vi rage det bedste til os af en politisk union, som partiet hidtil har hævdet at værne vælgerne imod? Og hvis det er sandt, så skal det vel ikke slippe ud i en sidebemærkning fra en ny EU-ordfører?

Jeg vil simpelthen gå ud fra, at Claus Larsen-Jensen skal man ikke rigtigt regne med. For hvis socialdemokratiet nu går ind for politisk union, så bør der selvsagt holdes folketingsvalg inden folkeafstemningen, for hvis der er noget, der ligger socialdemokrater fjernt, så er det at snyde vælgerne. Og folketingsvalget kan jo sagtens nås. 

Man kan selvsagt ikke i en årrække sikre sig stemmer på at være et værn mod den politiske union - for så sølle tre dage før meddelelsen om en ny folkeafstemning at stige det stik modsatte. Måske Larsen-Jensen vil tillade mig at udbryde: - Hertil og ikke længere.

Når jeg siger, at man ikke rigtigt skal regne med, hvad Claus Larsen-Jensen siger, er det ikke en dom over ham som menneske, for jeg kender ham ikke. Hans ord dømmer imidlertid sig selv.

Det fremgår af hans holdning til, hvad ord og løfter er. Baggrunden er Socialdemokratiets løfte til vælgerne. før det seneste folketingsvalg. På et socialdemokratisk pressemøde sagde Socialdemokratiets næstformand, Ole Stavad, der nu er skatteminister, at "Selvfølgelig skal forbeholdene diskuteres, men jeg ser det ikke for mig, at de under en socialdemokratisk ledet regering kommer til afstemning inden for en folketingsperiode på fire år".

Nu kommer der så en afstemning, ikke inden for fire, men to år. Og det sker under en socialdemokratisk regering - modsat Stavads ord på partiets vegne.

Så spørger dagbladet Politikens medarbejder, Hans Drachmann, den ny EU-ordfører Claus Larsen-Jensen, hvad det er nu er for noget. Og Larsen-Jensen svarer, at "det ikke har nogen betydning, hvad partiet sagde forud for det sidste valg".

Og det har han jo inderligt ret i. Det har ingen betydning for Socialdemokratiet. Men det har det for vælgerne. Larsen-Jensen fortsætter dog troligt:

"Jeg er ret ligeglad med, hvad der blev sagt i 1998. Det afgørende er, at euroen er sat i gang, de andre EU-lande er med, og Grækenland har netop besluttet at ansøge om at komme med. Det afgørende er, om vi som danskere er bedst tjent ved at være med eller ej."

Claus Larsen-Jensen er ret ligeglad med, hvad der blev sagt i 1998. Men det, han kalder det afgørende, var også kendt ved valget for to år siden. Vi vidste, at elleve lande gik med i euro-møntunionen. Vi vidste, at Grækenland gerne ville være med allerede da, men ikke havde økonomien i orden. Larsen-Jensen nævner så ikke Sverige og England, som står uden for møntunionen, men det er han nok også ret ligeglad med.

Men, hr. EU-ordfører Claus Larsen-Jensen, når det med Deres egne ord "ikke har nogen betydning, hvad partiet sagde forud for det sidste valg". Og når De nu selv bruger ordene "Jeg er ret ligeglad med, hvad der blev sagt i 1998". Er det så ganske galt at tænke, at det heller ikke har nogen betydning, hvad Socialdemokratiet siger forud for denne folkeafstemning?

Er det urimeligt at sige til sig selv, at Claus Larsen-Jensen, når bare han kan tvinge sit eget igennem nu, om blot to år igen vil sige, at "det ikke har nogen betydning, hvad partiet forud for" euro-afstemningen år 2000.

Kan Claus Larsen-Jensen måske høre, at han i virkeligheden siger til os: - Mig skal I ikke regne med!

© Poul Erik Søe – 12. marts 2000.

Gengivelse af artikler i enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside