Kald den kreunen
Valget mellem dronning Margrethe og kansler Kohl

I dag skal vi lære dansk. Det viser sig, at børn læser meget forskelligt. Ikke bare er det forskelligt, hvad de læser, men også hvordan de læser. Det viser en undersøgelse, og så er det sandt.

Gud og Margrethe Vestager ske lov, at vi har undersøgelser af den slags, som EU har tvunget hende til at kalde evalueringer. Vi troede da alle sammen før den undersøgelse, at børn var lige gode til at læse alle sammen. Nej, hvor blev vi overraskede.

En helt anden og mindst lige så sjov undersøgelse viser, at måske læser vi voksne lige godt, men vi hører meget forskelligt. Ikke bare er det forskelligt, hvad vi hører, men vi tolker det, vi hører, meget forskelligt.

Lige dagen efter statsministerens meddelelse om 28. september som den dag, vi skal stemme om euro-møntunionen, var der Gallup-tal i Berlingske. 46 procent var imod euro-møntunionen, 43 procent for.

Her kan vi straks lære mere dansk. Når der er flest, der vil sige nej, så kalder pressen det for spinkelt. Men så kom TV2-Nyhederne og Megafon med en ny undersøgelse et par dage efter. 

Og man måtte tro, danskerne var helt gakkede, når de sådan skiftede standpunkt med få dages mellemrum. TV2-Nyhederne sagde, at 50 procent var for euroen, men 38 procent imod. Om det kunne man læse i pressen, fordi nu var der flertal, at læserne var urokkeligt tilhængere af euroen.

Men der er grund til at hædre TV2-Nyhederne og Megafon. I dag kan de nemlig fortælle, at der blevet lavet en anden undersøgelse samtidig med den første. Og i den anden undersøgelse var der 44 for euro-møntunionen og 44 imod.

TV2 og Megafon prøver også at forklare forskellen. I den undersøgelse, hvor ja og nej står lige, er den danske krone nævnt. Det er den ikke i undersøgelsen, hvor flest går ind for euroen.

Man må håbe, at regeringen hører efter. For her kan de virkelig lære dansk. Nu ved de, at de for alt i verden skal undgå, at den danske krone bliver nævnt i det spørgsmål, vi skal stemme ja eller nej til i stemmeboksen.

TV2-Nyhederne og Megafon udlægger det sådan, at "Danskernes følelser over for kronen kan blive mere afgørende end tørre fakta. når der skal stemmes om dansk tilslutning til den fælles mønt".

Enten må vi have undersøgt de undersøgelser og alle de andre undersøgelser. Eller også må vi hjælpe den stakkels regering, der skal styre sådant et følsomt folk. 

Jeg foreslår, man kalder den ny mønt for kreunen, så står folk ikke med følelserne i blyanten ved valget mellem dronning Margrethe og kansler Kohl. Hvorfor så lige så kansler Kohl. Jo, dels for at trøste ham, når han nu er blevet afsløret som lovbryder. Kohl er i gang med at indsamle penge til at dække sine egne lovkrænkelser med, og det vil gå meget nemmere, hvis han billede er på. Endelig er det faktisk hans aftale med den franske præsident Mitterrand, der er skyld i, at vi får euroen.

Men nu skal vi lære mere dansk, inden følelserne løber af med os. 10. marts 2000 kunne man i Danmarks Radios tekst-tv læse denne nyhed, der her er gengivet i fuld ordlyd for dansk-undervisningens skyld:

"Kampagnen for et dansk ja til euroen risikerer at blive så massiv, at mange vælgere stemmer nej til euroen, vurderer flere valgeksperter. Det skete i et vist omfang ved folkeafstemningen om Maastricht-traktaten 1992, hvor det blev et nej, siger valgforsker Jørgen Elklit.  Han er ikke sikker på, at det er klogt af statsminister Poul Nyrup Rasmussen at fremstille et dansk ja som en betingelse for fortsat høj velfærd. Det virker ikke helt troværdigt på alle vælgere, idet vi jo hidtil har klaret os udmærket, siger han."

Heraf kan man lære dansk. Man kan lære, at flere valgeksperter hedder Jørgen Elklit. I hvert fald er det kun Jørgen, der kommer med. Men flere valgeksperter - det lyder da virkelig af noget. Måske hedder alle valgeksperter virkelig Jørgen Elklit. Det kunne man lave en vældig spændende undersøgelse af. I så fald ville undersøgelsen ikke bare være en undersøgelse, men videnskabelig forskning.

Nu sidder der selvfølgelig et dummerhoved et eller andet sted og spørger følelsesbetonet, hvad en valgekspert er. Det er et fremmedord, der betyder et menneske, der udtaler sig pressen om politik, når ingen politikere vil, og som ved, hvordan man hjælper magthaverne ud af kniben.

Man kan lære mere dansk ved at tænke over, om Danmarks Radio nogen sinde ville være optaget af, hvordan euro-modstanderne vinder afstemningen. Euro-modstanderne er enten fler eller lige så mange som tilhængerne, i hvert fald hvis euroen hedder kreunen. Men på en måde hører modstanderne jo ikke sådan rigtigt med. Mon ikke følelseskulden ville brede sig i Danmarks Radio, hvis tekst-tv pludselig skrev:

"Kampagnen for et dansk nej til euroen risikerer at blive så massiv, at mange vælgere stemmer ja til euroen, vurderer flere valgeksperter. Det skete i et vist omfang ved folkeafstemningen om Amsterdam-traktaten 1998, hvor det blev et ja, siger valgforsker Bjørn Kæphøj.  Han er ikke sikker på, at det er klogt af Juni-Bevægelsens Jens Peter Bonde at fremstille et dansk nej som en betingelse for fortsat brug af dronning Margrethes billede på mønterne.  Det virker ikke helt troværdigt på alle vælgere, idet vi jo hidtil har klaret os udmærket, siger han."

Vi slutter med dansk. når det er farligst. Hvordan skal Danmarks Radio slippe om ved nyheden, at der er flere, der siger nej end ja. Her er øvelses-teksten, hentet ordret fra tekst-tv 11. marts 2000:

"Folkeafstemningen om den fælles mønt tegner til at blive en sand gyser. Nej-siden har et spinkelt forspring, men danskerne deler sig fortsat i næsten to lige store lejre. Det viser en meningsmåling foretaget af Gallup for Berlingske Tidende. 43 procent af vælgerne er for og 46 procent imod dansk euro-vedtagelse. For en måned siden var der dødt løb – 46-46 – mellem ja- og nej-siden. Finansanalytikere advarer om, at et nej kan føre til nedskrivning af kronen i forhold til euro."

Den opmærksomme læser vil se, at det er en gyser, når nej-siden er foran. Men den egentlige lærdom henter vi i nyhedens slutord: "Finansanalytikere advarer om, at et nej kan føre til nedskrivning af kronen i forhold til euro."

Det handler ganske enkelt om at meddele resultatet af en undersøgelse, en meningsmåling, lavet af Gallup for Berlingske Tidende. Men følsomme folk kan jo komme til at gyse bare ved at se tallene. Hvordan undgår man nu gysene i de små hjem. Jo, man tilføjer de herlige ord, som ikke har noget med Gallups meningsmåling at gøre: "Finansanalytikere advarer om, at et nej kan føre til nedskrivning af kronen i forhold til euro."

Af og til kan man helt følsomt sidde og tænke, at måske er det slet ikke så dårligt endda, at de fleste er så ringe til at læse.

Men helt ærligt, hvorfor sidder Kohl på Enmandsavisens euro? Det er nemt at svare på. Det skyldes, at "Finansanalytikere advarer om, at et nej kan føre til nedskrivning af kronen i forhold til euro."

© Poul Erik Søe – 13. marts 2000

Gengivelse af artikler i enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside