Den hele hulhed i
de halve helheder
Regeringen har skjult flygtninge på Færøerne som præsten, der får straf for det, og da Færøerne ikke er udlandet, så er flygtningene stadig i Danmark

I dag fik sognepræst Leif Bork Hansen tredoblet sin bøde for at have indsamlet og videregivet penge til flygtninge, der levede under jorden i Danmark. Det må kaldes en hæderspris for at gøre op med, at menneskejagt og stemmejagt er samme sag.

Det er Østre landsret, der har dømt, og den går så ofte galt i byen i vigtige sager, at der bør tillades en prøvelse ved højesteret.

Dommen viser den hele hulhed i de halve helheder.

Regeringen stod først bag udvisningen af flygtninge. Så blev det en sag for pressen. Og så skiftede regeringen standpunkt. Retfærdigheden øges altid med mængden af presseomtale.

Færøerne tilbød at tage imod de flygtninge, der levede under jorden, men ønskede dem over jorden, fordi deroppe er der fjeld i stedet for jord og menneskelighed i stedet for stemmekøb på umenneskelighed.

Regeringen sagde ja til, at flygtninge kom til Færøerne. Men regeringen glemte, at den selv påstår en helhed - af Danmark og Færøerne.

Siden har nemlig regeringen nægtet Færøerne at være selvstændig stat. Færingerne må ikke som selvstændigt folk henvende sig til FN eller NATO. De skal spørge Niels Helveg Petersen først. Færøerne er ikke udlandet, mener regeringen.

Men dermed er flygtningene jo stadig i Danmark, da regeringen ikke vil godkende Færøerne som selvstændig stat. Altså er det aldeles ligegyldigt, om flygtninge er i Holstebro, på Fur, i Odder eller på Færøerne. Statsretligt er det samme sag. Mener regeringen.

Hvorfor i alverden skulle flygtningene, der gerne ville blive i den sydlige del af Danmark, så jages til Færøerne?

Måske skyldes det bare, at nu er de så langt væk, at de overjordiske ministre kan slippe for mer snak om dem under jorden. Hvor langt væk fra Christiansborg skal flygtninge være, før de opholder sig lovligt i landet - Hobro, Aars eller Skagen? Eller Thule, hvor jo selv grundloven ikke gælder.

Det her hænger ikke sammen. Det er hulhed hengemt i halve sandheder. Det er aldeles vilkårlig forvaltning. 

Det er en krænkelse af flygtningene og mangel på omsorg for deres tryghed. 

Det er en krænkelse af Færøerne, som helt vilkårligt gøres til udland eller indland alt efter, hvad et dansk ministerium lige nu har brug for.

Og det er en krænkelse af sognepræsten og andre, som engang, når anstændigheden vender tilbage, vil være dem, vi roser os af som danskere.

© Poul Erik Søe – 30. oktober 2000.

Gengivelse af artikler i enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside