Kunstens og kultens rav

Det to år gamle ravmuseum i Oksbøl har netop udgivet en bog om museets ene-emne, ravet. Det er et sammendrag af museets tekster ved udstillingerne af de udsøgte rav-fund og rav-genstande fra hele verden. Bogen er gjort af Ole Faber, Lene B Frandsen og Mariann Ploug.

Ravet er det danske guld, engang byttede vi faktisk rav for guld, for vestjyder har oftest været gode handelsfolk. Ravet er med os som sindbillede på skiftende religioner gennem årtusinder. Og ravet har lagt navn til den vestjyske oldtidsvej, som forfatteren Mads Lidegaard navngav, da han udgav  sin bog om den årtusindgamle vej.

Bogen gør det muligt "at tage museet med hjem", fordi billed-valget er så rigt og teksterne så favnende, at bogen virkelig skildrer ravets lange historie i kult og kunst.

Hvad der på museet - efter museers natur - må blive glimtvist og præget af det vilkårlige valg, som gæsten træffer, og som i sin legende marskandiser-form er en del af selve oplevelses-glæden, skaber i bogen en helhed, et stykke Danmarks-historie med udblik - fortalt med tilløb i ravets egenart.

Omslaget er udsnit af den  særegne, sirlig-sprælske Otto Frellos Oksbøl-billede, malt til Ravmuseet i Oksbøl, der er del af Museet for Varde By og Omegn. Frello skildrer den natur og den tid, ravet blev til i - den dybsindige fantasis virkeliggørelse af de følelser, de fleste har, når vi med et barnebarn ved hånden står med et stykke nyfundet og selvfundet rav ved havet og hører os hjemme i en fjern oprindelse..

© Poul Erik Søe 9. oktober 2000

Gengivelse af artikler fra enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside