Hele verden går til
valg 20. november

Den stående statsministers kup

Danskerne går til valg 20. november på grund af terror i USA og bombningerne i Afghanistan. I hvert fald er det, hvad vi skal tro. Det skal klares, hvem der skaffer os mest tryghed. Hvis vi ikke holder valg, så vil vi være utrygge. Men når vi sat kryds, så sidder vi igen i julelampens skær.

Det må selvsagt være sådan verden over. Alle demokratiske lande er simpelthen nødt til at holde valg 20. november, for ellers kan de ikke være trygge som danskerne fra sidst på valgnatten.

Nu ligger det nok sådan, at hvis terroren i USA var sket september 2000 og ikke september 2001, så skulle vi ikke haft valg. For valget har intet at gøre med det, der skal sættes ind mod terroren. Valget kommer, fordi grundlovens fastsatte tid for et folketings varighed udløber om kort tid.

Vi skulle have valg under alle omstændigheder, og selv enhver førstegangs-vælger ved allerede, at valget kommer nu ikke for at skabe tryghed mod terroren, men fordi Nyrup har taget søndagstøjet på og leger folkefader, hvad der giver ham rejsning i meningsmålingerne.

Det, der skal gøres mod terroren, er der politisk enighed om. I hvert fald er der for tiden intet politisk emne, der er mere enighed om. Det emne kan der ikke holdes valg på. Man kan ikke vælge imellem og se forskel på noget, der er ens.

Derfor ved vi godt, at vi skal snydes endnu engang. Den siddende statsminister er blevet den stående statsminister, som nu taler fra en pult i stedet for et bord. Han har været nødt til at rejse sig op for at komme til at ligne en amerikansk præsident. Tænk, sådan har statsministerens tækkefolk regnet den ud for at sikre ham skærm-tække og dermed vælger-tække. De har glemt, at den, der allerede står op, lige så godt kan være på vej ud som ind.

Udskrivelsen af valget er udtænkt som et kup. Og det er ikke nogen tilfældighed, for al Nyrup Rasmussens magt skyldes det grimme kup, han selv gjorde mod Svend Auken for at blive partileder. Han tænker i kup. Han vil tage os på sengen. Denne gang ved at at krænke en uskreven lov i folkestyret, ikke at holde valg til folketinget samme dag som valgene til de stedlige råd og amterne.

De fleste mener, det er synd for kommunal-valget, hvad det også er. Det høres, at samtalen om valgene til de kommunale råd vil blive undertrykt af det christiansborgske brøl. Det vil også ske, men kun delvist. Det er netop en del af kuppet, at med tre valg på een gang bliver der så meget forskelligt at tale om, at den egentlige og tilbundsgående samtale udebliver. Og Nyrup Rasmussen vil netop helst have, at vi skal snakke om alt muligt andet og glemme hans pinlige dagligdag med de brudte løfter, den tabte folkeafstemning om euroen og et velfærdssamfund på sottesengen.

Valget er udskrevet med kortest muligt varsel. Det er også del af kuppet. Sådan gør politikere, der vil tale ned til folket og ikke med folket. Tiltalende er det ikke. Nu skal vi i tre uger kort og brølende høre, hvad vi skal mene. Glemt er det, at valgets mening er at lade folket sige, hvad politikerne skal mene.

© Poul Erik Søe – 1. november 2001

Gengivelse af artikler i enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside