De er så flinke hos
rigspolitichefen

Grethe Fenger Møllers fax, der skulle stoppe ombudsmandens undersøgelser i tamil-sagenHan er da en hyggelig fyr, rigspolitichefen. Sådan en landbetjent Bendt Bendsen i lidt mere bamset udgave, ikke de vilde muskler, men hyggeligt fordelt - rimeligt ville mine børn nok sige. Og så en god fortæller - den slags har vi ikke for mange af.

Jeg har kun set ham i fjernsynet. Han fortalte meget levende og hyggeligt (rimeligt) om noget vrøvl med en fax. Det kender de fleste af os. Der skulle altid have været skiftet papir på den dumme fax, lige når der kommer noget vigtigt. Eller også er det farve, der mangler.

Man blev helt optaget af den historie, leveret som hyggesnak på en beverding kort før lukketid. Han var godt nok ked af det, kunne man høre - ikke på stemmen, for den lød opstemt og hyggelig (rimelig), men på selve ordene. Vel var han ked af det.

Man kunne godt nok også høre, han var lidt stolt af at fortælle i fjernsynet. Han er ikke på hver dag, men ville ikke været helt tosset som ham der Leth, som alting altid går så nemt for. Men selv de lidt sværere emner ville ligge godt for rigspolitichefens fortælle-form. Jeg tror, han ville gøre det bedre end Rubinstein og Meyerheim i de der penge-udsendelser, hvor bankerne er kirker. Der er jo altid så meget, der er gået lidt anderledes, end det skulle, når det handler om penge.

Jeg troede selvsagt på hvert ord, rigspolitichefen sagde. Han gjorde ganske vist alt for, at det skulle lyde som en skrøne, men det var netop det, der gjorde det så troværdigt. Det lød, som om de ret tit har vanskeligheder med faxen, men det var ikke til at blive klar over, og i hvert fald kunne enhver høre, at han var lykkelig for, at der var sket en fejl, så der var noget at lave nye regler for.

I hvert fald fik jeg aldrig den tanke, at det med faxen var noget, de havde opfundet som en hyggelig spøg for at være sikre på, at Poul Nyrup Rasmussen og socialdemokraterne ikke skulle fare for hårdt frem mod regeringen. Nyrup har det jo ikke selv alt for godt med faxer. Egentlig havde jeg helt glemt den historie med Nyrups fax. Men den er da også god, og jeg er lige ved at tro, at jeg vil til at samle på politiske fax-historier til mine børnebørn.

Først var der Grethe Fenger Møllers fax, som var med til at fælde justitsminister Erik Ninn Hansen og hende selv i tamil-sagen. Faxen stoppede ombudsmanden, som ikke må undersøge en sag, hvis den kører i folketinget. Så var der Nyrups fax. Statsminister Nyrup Rasmussen havde sammen med EU-landene dømt Østrig uden for det gode selskab. I Østrig var Jörg Haiders parti kommet med i regeringen, og socialdemokraterne var blevet ladt ude. Derfor var Østrig ikke stueren - og så selvsagt på grund af udlændinge-politikken.

Østrigernes fremfærd mod udlændinge var dog for intet at regne mod, hvad Nyrups regering vedtog, men den slags kendsgerninger er ikke så vigtige i politik. Den Venstre-konservative regering, der har afløst Nyrups, har tilmed brudt grundloven for at overgå østrigerne og lige nu måttet trække en lov rettet mod udlændinge tilbage, fordi loven er ulovlig, og det er i hvert fald ikke grundtanken med love. EU har formentlig for længe siden vedtaget, at Danmark ikke er stueren på grund af Nyrups og Fogs udlændinge-politik, for EU er slet ikke partitaktisk, men kun retfærdig. Vi har bare ikke set faxen, som nok sidder fast i en eller anden maskine i udenrigsministeriet.

Nyrup gik sammen med de andre EU-landes socialdemokratiske statsledere, der dengang var i flertal i EU, med på fordømmelsen af Østrig. Han havde bare glemt at oplyse det til folketingets udenrigspolitiske nævn, og det skal man efter grundloven. Nyrup sagde, at han ikke kunne nå det. Det viste sig, at der havde været god tid, men en fax om EU-fordømmelsen var ikke blevet læst i statsministeriet.

Den ny sag om tjetjeneren Sakajev og russernes ønske om hans anholdelse ligner helt den gamle Østrig-sag. Igen har udenrigspolitisk nævn ikke fået alle oplysninger. Og igen er det faxen, der laver kludder i det hele. Men det er bare et tilfælde, man ikke skal gå op i. Det vil skam blive rettet til næste gang. Lige som det blev sidste gang.

Jamen, er det da ikke helt udemokratisk? Jo, men græd ikke. Lidt demokrati har vi. I Danmark får vi i det mindste historier om faxerne, der ikke virker. Det gør de ikke i Rusland. Men til gengæld ser det ud til, at faxerne virker i Rusland - i hvert fald når de skal sende.

Jeg synes, man skal forfremme Rigspolitichefen. Han er en hyggelig (rimelig) fyr. Og folk, der laver fejl i politiet, plejer at blive forfremmet. Det er da kun så rimeligt (hyggeligt).

© Poul Erik Søe 2. november 2002

Gengivelse af artikler i enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside