Klappe, klappe kage
Finger-fletning med blodbestænkt russisk præsident-hånd

Dansk fjernsyns nyheder har fået den uvane at sutte lyserøde slikkepinde, så selv Se&Hør ville blusse af flovhed. Det er ulideligt at følge den liderlige underdanighed, der breder sig på etteren og toeren. Et lavpunkt blev nået mandag.

Den russiske præsident Putin gæstede EU i Brüssel. Han havde aflyst et statsbesøg og et EU-møde i Danmark, og den danske regering flyttede føjeligt og bøjeligt mødet til EU i Brüssel. Det fremstilles nu i den lige så føjelige og bøjelige danske presse som en mægtig sejr - for Danmark!

Danmarks Radios medarbejder Mette Fugl havde styrke nok til at vise, hvordan en tjetjensk krævegang mod Putin foran EU-bygningen var stuvet af vejen. Men så gik der blødhed i kvindeknæene, og hun kunne fortælle os om fire musketerer, der ville signalere, at "de var parate til at klare paragrafferne".

De fire, der pludselig fik tildelt musketer-ære, var præsident Putin, statsminister Fogh Rasmussen, EU-kommissions formand Prodi og EUs udenrigs-præst Solana. Uden mindste skamrødmen, Solana nærmest smeltende under samværet med så megen mandighed, gav de fire musketerer sig nu til - ikke at krydse klinger, men at klappe kage. De lagde hænderne over hinanden som i den evige barneleg. Hvor rørende med den russiske præsidents blodbestænkte hånd mellem uskyldighedernes.

Tirsdag morgen i TV2 fik folkesocialisternes leder, Holger K. Nielsen, sagt fra. Han kaldte finger-fletteriet vammelt, hvad det også er. En dansk statsminister fletter ikke fingre med en russisk præsident, der kynisk, brutalt og som led i vælger-tækkeriet har ladet tusinder af uskyldige myrde og forjage i Tjetjenien. Møder af den slags, der blev holdt i Brüssel i går, er nødvendige. Men der er en værdighed at værne.

Holger K. Nielsen, der på grund af Tjetjenien-sagens hastige danske udvikling er trådt i eksistens, sagde rigtigt, at Putin - som Serbiens tidligere præsident Miloševic - bør for krigsdomstol, og at russernes fremfærd i Tjetjenien i gru langt overgår de serbiske overgreb. Det var unægtelig en anden Holger K. Nielsen end den, der just havde givet os aha-oplevelsen som slikkepinde-sutter sammen med Svend Auken i såkaldt fjernsyns-underholdning.

I Danmarks Radios TV-avis mandag kl. 18,30 endte det russisk-danske møde i Brüssel som ren slikkepinde-underholdning. Tilmed lød det, som om de medvirkende, Reimer Bo Christensen og Rolf Jonshøj, slet ikke selv anede, at de overgik de lyserødeste ugeblade i magt-dyrkelse og knæbøjninger.

Pressen, ikke kun den elbårne, er faldet i svime over, at Anders Fogh Rasmussen har sagt til Putin på mødet i Brüssel, at der ikke er en voldelig løsning på Tjetjenien-krigen. Hvad i alverden skulle manden ellers have sagt? Skulle han måske have tiet - sådan for at skabe det, han selv kalder et "rent EU-møde", altså uden at nævne de dansk-russiske modsætninger? Der er intet som helst usædvanligt i, at politiske ledere nævner indbyrdes stridspunkter, når de mødes. Det er helt sædvane, og begge parter ved, at der også skal tales ud ad vinduerne til de hjemlige vælgere.

Men i Danmarks Radios TV-avis blev det til en helte-fremstilling, en skildring af Putin og Fogh i stil med den, man ellers kun ser og hører i Sporten, når en kvindelig håndbold-spiller fra Ikast bliver spurgt om, hvorfor det står 17-16 ved pausen.

Pludselig ville Bo Reimer Christensen så frygteligt gerne vide, om der også er "en god kemi mellem Putin og Fogh". Han havde endda med vældig indsigt i politik og menneskelige sindsdybder fået øje på, at faktisk ligner den russiske præsident og den danske statsminister hinanden! Jo, forklarede Bo Reimer Christensen, "de arbejder meget seriøst med deres stof, og de sportstræner hver dag". Ikke en slikkepind var tør, da vi spændt ventede på svar fra den udsendte Rolf Jonshøj.

Og heldigvis havde Jonshøj også lagt mærke til den slående lighed. "Det er fuldstændig rigtigt", jublede han, som om han endelig fik forløsning for noget, han gerne havde villet fortælle os længe, og som slet ikke var aftalt med Bo Reimer Christensen hjemme i studiet.

"De er to mænd så at sige af samme støbning, kontante, ligefremme, de taler lige ud af posen". Sagde Jonshøj - uden at tydeliggøre, om det var brækposen. Jonshøj havde endda, uden at være med til mødet, men ud fra Anders Fogh Rasmussens ord på mødet med den danske presse, gjort den iagttagelse, at de to "siger tingene direkte til den person, de sidder direkte over for". Deraf kan man drage den næppe for vidtgående slutning, at de i hvert fald ikke sad ved siden af hinanden, og det er da altid noget.

Tilmed kunne Fogh Rasmussen mærke på Putin, at han virkelig havde sat sig ind i stoffet, hvad statsledere ellers plejer at have folk til. Sagde Jonshøj - og man tror ham gerne. Det er nok meget usædvanligt, at statsledere ved, hvad de taler om. I hvert fald i EU. Hvor var det dog godt, at en så dybt vidende mand som Fogh Rasmussen omsider mødte sin ligemand i den russiske præsident. Sådan har statsministeren aldrig sagt efter sine møder med Bush og Blair.

I TV2-Nyhederne kl. 18 mandag var onkel oplæser helt anderledes håndgribelig. Han kunne med vanligt løftede øjelåg skildre, at "skoleskibet Danmark er vendt hjem efter fem måneders togt som en levende reklamesøjle for Danmark og vort formandsskab i EU". Det var lige, hvad der manglede!

© Poul Erik Søe 12. november 2002

Tilføjelse tirsdag aften:
Sammenligningen mellem Putin og Fogh Rasmussen bliver yderligt pinlig, efter at TV2 Nyhederne tirsdag kl. 19 blottede brutaliteten hos præsident Putin, den tidligere spion for Sovjetunionens hemmelige politi, KGB.
Hvor Putin i går blev skildret som "driftssikker" i forhold til forgængeren Jeltsin, så viste TV2s uddrag af Putins møde med pressen i EU, at den russiske præsident mangler en indre banestyrelse.
På pressemødet, som den danske statsminister overværede, spurgte en journalist til russernes krig mod tjetjenerne: - Man anvender antipersonel- og fragmenteringsbomber, der dræber hundredvis af mennesker. Tror De ikke, at De i forsøget på at udrydde terrorismen kommer til at udrydde civilbefolkningen i Tjetjenien?
Ifølge TV2-Nyhederne svarede Putin i 3½ minut, og TV2 gengav slutningen, hvor Putin siger til journalisten: - Hvis De ønsker at blive den mest radikale islamist, og De er villig til at blive omskåret, så inviterer jeg Dem til Moskva. Vi er et meget troende land, og vi har specialister på det område. Jeg vil anbefale, at de bliver opereret på en sådan måde, at der aldrig mere kan vokse noget på det sted.
Russerens rådgivere undskyldte bagefter Putin med, at præsidenten var træt efter en lang dag. Han er dog ellers så sportstrænet...

Gengivelse af artikler i enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside