Nu vil de måske
til at holde loven

Men de skal lige have et møde om det først

Streg: Astrid SøeNu er den da helt gal i EU. Berlingske Tidende kan i dag oplyse, at EU-kommissionen ligefrem overvejer at holde loven. Det er selvsagt ikke noget, man sådan gør af sig selv. De skal lige have et møde om det først.

Det drejer sig ikke om den nye omfattende svindel i EU. Den sag har været undertrykt, fordi den kan skade valget til EU-parlamentet i år. Og fordi al for megen svindel-snak ville være uskønt for den EU-grundlov, som nu er brast sammen. Svindel har før kostet en EU-kommission livet, så nu værger man selvsagt for sig - skønt den ny kommission kom til på løfter om, at det var slut med svindelen. Det var det så ikke, man holdt bare op med at snakke om den. Så er det jo, som om svindelen slet ikke er til.

Det handler derimod om de to store euro-lande, Frankrig og Tyskland. De har brudt EU-loven. Euro-aftalen rummer en stabilitets-pagt, som siger, at et euro-land højst må have et underskud på de statslige finanser på tre procent af bruttonationalproduktet. Men det kunne Tyskland og Frankrig ikke klare.

Det skulle de to store EU-lande have været straffet for. Men man straffer da ikke sådan store lande, når de nu ikke så gerne selv vil straffes. Tyskland og Frankrig var oppe på dupperne for at sikre, at de små euro-lande levede op til euro-unionens regler til punkt og prikke. Men da de selv havnede i suppedasen, så var det da noget helt andet.

EUs finansministre blev skam da også enige om sidst i 2003, at det ikke rigtigt gjorde noget, når de to store lande havde brudt de fælles aftalte love. Så de to lande med alt for høje underskud slap for lovens straf.

Men den vedtagelse er de pludselig kommet i tvivl om i EU-kommissionen. Den tanke har bredt sig, om det virkelig er lovligt at gøre noget ulovligt. Enhver kan forstå, at det ikke er noget, man sådan umiddelbart kan indse. Det må man skam have et møde om først. Så nu skal EU-komissionen snakke om, hvorvidt love ligefrem gælder.

Jeg synes, Danmark skal skynde sig at skrive til kommissionen, at det her er helt galt. Hvis EU ligefrem skal til at holde lovene, så står verden ikke længere. Hvad bliver det næste? Man bør da virkelig også tænke på os, der er modstandere af EU. Hvad skal vi stille op, hvis man bare sådan helt af sig tager fat på at holde lovene?

© Poul Erik Søe 7.1.2004

Gengivelse af artikler i enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside