Nu skal Fogh da vist
byde Bush til frokost

For vi skal vel ikke tie om den amerikanske general, der godkendte brugen af tortur?

Var det ikke en lille, god og nødvendig tanke, om statsminister Anders Fogh Rasmussen indbød præsident Bush til en hurtig frokost. Der må da være noget, de to skal have talt om.

Den amerikanske avis Washington Post, som i sin tid lagde grunden til den Watergate-skandale, der fældede præsident Nixon i utide, påviser i dag, at amerikanernes ledende officer i Irak, general Ricardo Sanzhes, har godtaget den tortur, amerikanske soldater har brugt i det irakiske fængsel Abu Graib.

Indtil nu har vi hørt og set Saddam Hussein som den ansvarlige for tortur før Irak-krigen. Vi har også hørt og set Anders Fogh Rasmussen prøve at glemme alle sine ord om, at der fandtes masseødelæggelses-våben i Irak. Det var, sagde Fogh, ikke bare noget, vi troede, men noget vi vidste.

For at få den løgn fejet ind under gulvtæppet stod Fogh Rasmussen frem med den forklaring, at Danmark slet ikke var gået i krig i Irak på grund af masseødelæggelses-våben. Nej, Danmarks deltagelse skyldtes Saddam Husseins grusomme styre.

Nu kan vi så læse sort på hvidt, at amerikanerne er faret frem på aldeles samme måde. Med samme grusomme brug af tortur og umenneskelighed, fanger behandlet som dyr - tilmed i et af Saddam Husseins gamle tortur-fængsler. Og på Cuba, hvor fangerne fra Afghanistan og Pakistan har været udsat for lignende grusomheder.

Amerikanerne er krigsforbrydere. Det er nøjagtig, hvad bruddet på folkeret og Geneve-konvention tilsiger. Og Danmark er krigsforbryder, fordi vi gik i krig uden godkendelse af FN. For amerikanerne styrkes rollen som krigsforbryder af brugen af tortur.

Bush-styret prøvede at hævde, at torturen bare var brugt af nogle få underordnede soldater. Nu viser det sig, at torturen var godkendt af amerikanernes ledende general.

Kan Danmark bare sidde stiltiende og se på den meddelelse? Berlingske Tidende gengiver i dag fra Washington Post: "Sanchez blev inspireret af en liste over metoder fra Guantánamo-fangelejren på Cuba, og han tillod i Abu Ghraib-fængslet ved Bagdad anvendelsen af militære hunde, skift mellem varme og kulde, forstyrrelse af søvnrytme, brug af følere og en kost bestående af kun vand og brød, viser nye dokumenter."

Det var altså ikke nogle få menige soldater, der brugte mishandling som underholdning. Det var nøje planlagt tortur, godkendt af den øverste amerikanske ledelse.

Kan den danske regering hygge sig fra det? Eller skal der ikke mindst en frokost til, hvor Danmarks statsminister tilkendegiver en holdning, Danmark kan være bekendt. Er der anstændighed tilbage i det danske landsstyre, eller skal vi bære hver plet, der falder på Danmarks navn?

Når Saddam Hussein skulle fjernes på grund af grusomheder, skal så ikke præsident Bush fjernes efter det, vi nu ved? Nå den sag ser det ud til, at amerikanerne selv ordner, nu da et flertal af amerikanere siger, at Irak-krigen ikke burde have været indledt, og et flertal af amerikanere vil stemme på demokraternes Kerry i stedet for republikanernes Bush.

Men frokosten med Bush og Fogh er nødvendig alligevel. Når grusomheder er grunden til, at Danmark er i Irak, og vi er det eneste land, hvis statsminister alene bruger den grund for dansk militær tilstedeværelse, så må en amerikansk generals godkendelse af grusomhederne føre til omgående dansk krav til amerikanerne om, ikke bare at den amerikanske general fjernes, men at han straks bringes for en domstol for at få ham straffet.

© Poul Erik Søe 12.6.2004

Gengivelse af artikler i enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside