Tyven fra Bagdad
Amerikanske soldater bruger dynger af levende fanger som trofæ, og præsidenten stjæler en fanges pistol som sejrstegn

Amerikanerne er på storvildtjagt og opfører sig som jægere i junglen. Danske soldater er med til at sørge for mest mulig ro og orden i Irak, så de amerikanske soldater, godt bistået af de engelske, kan pine og plage de tilfangetagne, udnytte dem kønsligt, lade dem æde fra lokummet og gennemtærske dem.

En særlig amerikansk fangeleg går ud på at stable levende mennesker i dynger for så at lade frihedens amerikanske udsendinge sætte støvlerne på kroppene for at udstille fangerne som trofæer - som fældede løver og elefanter efter en junglejagt. Det samme gør amerikanerne med lig af fangerne, der også - nogle indefrosset i en isblok - er genstand for trofæ-fotografering, mens en amerikansk soldat løfter fingrene i et sejrstegn.

Det er ikke bare tilfældige afsløringer, der er kommet. Der er så mange fald, at det påviser en stil - en amerikansk kultur, der på den ene side hævder de forenede stater som verdens leder og samtidig afdækker amerikanere som sindssyge galninge, selvovervurderende til storhedsvanvid som følge af deres våben-overlegenhed. Fangerne i Irak bliver mishandlet efter den læst, der i årevis er blevet brugt i USAs fængsler, sadistisk disciplinering gennem umenneskelig ydmygelse.

Ordet sindssyg er valgt med vilje og med føje. Amerikanerne har just kundgjort en undersøgelse, der siger, at hver fjerde amerikaner er sindssyg. Det er ikke kun nedslående. Tre af fire amerikanere er ikke sindssyge, og dem må verden så sætte sit håb til.

Det er dog et spørgsmål, hvor præsident Bush hører hjemme i undersøgelsen. Han opfører sig helt som sine værste soldater i Irak. Også han samler på trofæer. Senest har vi fået at vide, at han i Det hvide Hus har Saddam Husseins pistol liggende som trofæ.

Det undrer ikke at se den amerikanske præsident i rollen som Tyven fra Bagdad. For der er tale om simpelt tyveri. Saddam Hussein havde utvivlsomt ret til at bære våben. Han er taget til fange, og en fanges ejendele tilhører stadig fangen, og helt selvfølgeligt da der hverken har været holdt retssag eller er faldet nogen dom.

Præsidenten er i sin liderlighed og magtdyrkelse, fryden ved at tilføje fanger ydmygelse. endt som det onde forbillede for USAs soldater  i Irak. Amerikanske soldater er i øjeblikket tiltalt for at have stjålet fra irakiske fanger. Præsidenten hører med i det bundt.

For nogen tid siden kunne pressen fortælle, at der var hængt et billede af præsident Bush op i Saddam Husseins fangecelle. Jeg har altid nægtet at tro på historien, men nu da Bush som en drenget blærerøv efter den første harejagt brovter sig af sin stjålne pistol, så er alt nok muligt.

Og det sker alt sammen også i Danmarks navn. Stiltiende vajer Dannebrog over svineriet.

© Poul Erik Søe 4.6.2004

Gengivelse af artikler i enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside