Kun en overlevede

Oh, herlige Berlingske Tidende, hvad var verden uden?

Man forstår godt, at der har været to mand om dagens bedste ord i avisen, Sten Jensen og Jesper Larsen. De har fået sammenstykket et stykke journalistik, der trumfer al herliggørelse af magten.

De to skribenter kan fortælle mange ord om, at der er stigende tillid til danske soldater i Irak. Det har de fra chefen for den danske styrke i Irak. Han må jo vide det. 

De to journalister kan endda fortælle, at "Det danske militære engagement i Irak møder bred opbakning både herhjemme og i Irak".

Den brede opbakning herhjemme er jo ikke til stede i folket, men Berlingeren må regne de få tusind stemmer, Helle Thorning-Schmidt fik mere end Frank Jensen, for folkelig opbakning. Det svarer helt til, at socialdemokraterne ved seneste EU-parlamentsvalg fik 16 procent af vælgernes stemmer, hvilket aviserne kaldte en kanonsejr for Nyrup Rasmussen. Man kan vænne sig til lidt.

Når vi hører, at der også er bred opbakning i Irak til dansk militær i Irak, så er det snak i tågen. Og det viser sig da også, at Irak er, som Irak hele tiden har været - og som statsminister Anders Fogh Rasmussen i virkeligheden helst ser irakerne - som modstandsfolk, der byder besættelsen trods - sådan som Danmark ikke selv gjorde mod de tyske besættere - eller meget få gjorde. Og da slet ikke Venstre.

Er det ikke mærkeligt, at Berlingskes meldinger om den voksende tillid til de danske soldater kommer, netop som en eventuel forlængelse af de danske besættelses-troppers tilstedeværelse skal til forhandling i folketinget. Og er det ikke endnu mere mærkeligt, at lige netop Berlingeren også ved just nu, at en analyse i det danske udenrigsministerium siger det samme - endnu før analysen er kommet og siger noget. Hvor er vi dog overraskede.

Jo, sandelig er der bred opbakning i Irak. Men måske ikke ligefrem til besættelsesmagten som danskerne er del af, for langt, langt, langt nede i Berlingske Tidendes artikel får vi omsider at vide noget om dagens tilstand. Helt nede i bunden af Berlingskes artikel står der:

"Trods den politiske opbakning og den voksende tillid til de danske Iraksoldater eskalerer volden i øjeblikket internt mellem irakiske grupper. Ligene af 57 formentlig shiamuslimske mænd, kvinder og børn blev i går fundet i floden Tigris, og ifølge de irakiske myndigheder er der tale om gidsler fra byen Maen tæt ved Bagdad. Samtidig bortførte oprørere i går 20 irakiske soldater i byen Haditha nordvest for Bagdad. Soldaterne blev ført til et stadion og henrettet. Kun en overlevede."

Men ih hvor tilliden vokser.

© Poul Erik Søe 21.4.2005

Gengivelse af artikler i enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside