Monets have i Giverny. Billede: Charlotte SøeNormandiet
Forsommer-rejse til det gamle
danske vikinge-dømme
i nutidens Frankrig
med den danske vikinge-høvding
Rollos by Rouen som midtpunkt


Lønne Højskole
6. - 14. maj 2007

Vikinge-dømmet Normandiet
Lønne Højskoles forsommer-færd 2007 går til Normandiet, det gamle danske vikingedømme, som senere blev del af Frankrig. Det er en fortælle-rejse i fransk nutid og i den historie, vi har fælles. Vrimlen af værnede danske stednavne røber fortiden. Querquebec er såmænd det danske Kirkebæk. Rejsen er med Sterling Airlines direkte fra Billund til Paris. Turen ledes af Charlotte og Poul Erik Søe.

I Rouen ved Det store ur mødes fire bygnings-stilarter. Billede: Charlotte Søe

Rollo den Danskes by
Vi bor alle dage i Normandiets hovedby, Rouen, fjerdestørste franske havneby ved floden Seinen.
Hotellet ligger i den historiske kerne af „de hundrede klokketårnes by", en af Nordfrankrigs smukkeste. I byen blev den danske vikinge-høvding Rollo døbt.

Rollos sarkofag i Rouen domkirke

Vi møder Rollo i Rouens mægtige domkirke. Her står hans og sønnen, Vilhelm Langsværds stenkister. Og her er Richard Løvehjerte gravsat, dog kun hjertet.

Mindestedet, hvor Jeanne d'Arc blev brændt i Rouen. Billede: Charlotte Søe

Jeanne d’Arc
I Rouen blev Frankrigs største heltinde, Jeanne d’Arc brændt på bålet. Vi slentrer gennem historiske gader til bålpladsen, hvor en ny, spændende kirke i bådform er rejst.

Digternes by
Der er fortælle-tur i Rouen og besøg på Kunstmuseet. Rouen er barndomsby for digterne Gustave Flaubert, Guy de Maupassant, André Maurois og André Gide. De skildres på turen.

Den danske tunges by
De andre dage er der busture rundt i Normandiets milde vår-skønhed. I Bayeux lød den danske tunge gennem flere hundrede år. Her blev danske Rollos søn født.

Fra Bayeux-tapetet, en historie i tæppebilleder om den danske trone i England

Tegneserien i uldtråd
Halvfjerds meter verdenshistorie som tegneserie gjort af uldtrå­de i otte farver - det er Bayeux-tapetet. På højskolen er der forud indføring i billederne, så vi står velrustet foran historien om de danske vikingers efterkommere i slaget om England.
Norge gør også krav på Rollo, men deres krav er 200 år yngre end det danske. I Bayeux-tapetet mødes vi alle. Den norske kong Harald Hårderåde med danske forfædre vil erobre England. Han mødes af den engelske konge, halvdanskeren Harald Godwinson, gift med den danske Knud den Stores søster. Godwinson vinder, sejren skyldes dansk rytteri, men straks efter angriber Vilhelm Erobreren, efterkommer af danskeren Rollo, ved Hastings og vinder den engelske trone. Han gør det udtrykkeligt som dansk kongeætling med arvekrav på Knud den Stores tabte
Danevælde.

Amerikansk kirkegård fra invasionen i Normandiet. Billede: Charlotte Søe

Slaget om Europa
En tur går til invasions-kysten, hvor de allierede gik i land 6. juni 1944 og vristede Europa fra Hitler.

Vilhelm Erobrerens by
I bus kører vi til Vilhelm Erobrerens by Caen, hvor han og hans dronning byggede og blev begravet i hvert sit kloster. Vi ser begge pragtsteder.

Claude Monets hus og have i Giverny. Billede: Charlotte Søe

Natur og kunst
En tur går til kunst og natur i Giverny med besøg i hus og trylle-have hos skaberen af impressionismen, Claude Monet.

Paris
Søndag er vi - som danske vikinger før os - i Paris. Rundtur med stedlig fortæller til de smukke og sagnomspundne steder, også ved den danske arkitekt Otto von Spreckelsens mægtige triumf-kube, stor nok til at rumme hele Notre Dame kirken.

Danske og franske dage
Modtagelse på højskolen med kaffe og te søndag 6. maj mellem 15 og 18. Indføring i Frankrig og Normandiet til tirsdag, hvor vi 12,15 tager fly fra Billund og er i Frankrig om eftermiddagen. Bustur til Rouen, hvor vi bor til søndag morgen, da vi kører på heldags-tur til Paris. Aftenfly fra Paris med ankomst Billund 21,15. Natmad og overnatning i Lønne. Afrejse fra højskolen mandag 14. maj efter morgenmaden.
Højskolen sender oversigt over turen sidst i april.

Opholds-pris
Deltagelse på dobbeltværelse 10280. Enkeltværelse 11940. Alle værelser har eget bad og toilet. Der betales 2000 kr., når højskolen bekræfter tilmeldingen, og resten en måned før opholdet eller efter aftale. Der er ingen skjulte overraskelser, for prisen dækker alt: Bosteder på højskolen og i Frankrig, alle måltider, undervisning, sengetøj og sengelinned, håndklæder samt bus til og fra Billund. Desuden fly, franske busture og adgang til alle steder, der gæstes i Normandiet. Husk pas.

Nemt at komme til højskolen
Højskole-bussen er en særlig bus på opholdets førstedag fra Varde banegård kl. 16 lige til Lønne Højskole.
På sidstedagen kører bussen til Varde banegård fra Lønne Højskole 9,35. Bussen er i Varde 10,05 og har derfra forbindelse med tog til alle landsdele.
Pris hen og tilbage ialt 110 kr. Brug af bussen aftales forud med højskolen.

Tilmelding til Højskole-færd til Normandiet
6. - 14. maj 2007
Navn
Adresse
Postnummer
By
Telefon
Elpost @
Dobbeltværelse
Enkeltværelse
Ønsker at bruge Højskole-bussen
6. maj fra Varde til Lønne
14. maj fra Lønne til Varde
Eventuel meddelelse til højskolen:


Efter tryk på Send går der lidt tid, før der er svar på, om tilmeldingen er rigtigt sendt


Kort over højskole-egnenStedet
Alle bosteder er med eget bad og toilet. Man kan vælge enkelt- eller dobbelt-værelse. Cykler til fri brug. Dagligvarer kan købes på højskolen.

Vestligst og festligt
Lønne Højskole er Danmarks vestligste, og vi prøver at være den festligste. Midt i et klitland-skab med skov og hede. Gå- og cykelstier lige ud i området.
Der er fire kilometer til Vesterhavet og Ringkøbing fjord. Kort kørsel til fugle-halvøen Tipperne, til Hvide Sande, Henne Strand og Varde.

Er der plads?
Hvis der pludselig er lyst til at tage på højskole med kort varsel, så spørg telefon 75 28 82 20, om der er afbuds-plads.

Sådan finder man selv Lønne Højskole
I bil køres gennem Lønnestak, som vejvæsenets skilt fejlagtigt kalder Lønne, videre mod Nymindegab, kort efter ligger højskolen på Vesterhavsvej 150 inde til højre bag en rosenhæk med et lille, hjemmegjort skilt i blåt og hvidt.
Iøvrigt går der tog til Nørre Nebel og offentlig bus derfra lige til højskolen. Der er også bus lige til højskolen fra Ringkøbing.
Og man kan bruge Lønne Højskoles særlige bus fra Varde banegård lige til Lønne Højskole.

Lønne Højskole, Vesterhavsvej 150, 6830 Lønne
Fax 7528 8225 - Telefon 75 28 82 20 
elpost@loenne.dk

Gå til forsiden af Lønne Højskoles hjemmeside