Fra Lønne Højskoles folder om rejsen til Færøerne. Maleri af færøsk bygd. Med kunstneren, Svend Aaage Madsens tilladelseFærøerne
Højskole-færd med
Lønne Højskole
13. - 21. juni 2007

FÆRINGER, FUGLE OG FJELDE
Lønne Højskoles juni-rejse 2007 går til de atten fjeldtoppe, der som grønne øer rager op af Atlanten. En tur til et selvstændigt folk, vi har historie fælles med, og til en ikke ødelagt fugle-frisk natur.

HAVN
Færingen kalder sin hovedstad for Havn. Den hjemlige favn ved havet med byggeklods-strøede pastel-huse i dristigt farvevæld op mod evigt grønne fjelde. Tórshavn står der på kortet. Færingernes hovedstad er rejsens mål - og udgangspunkt for mange ture i bus og færge ud til øerne og bygderne.

MODTAGELSE
Modtagelse på højskolen onsdag 13. juni mellem 15 og 18. Fra onsdag til fly-rejsen fredag gives forhånds-indblik i øerne. Rejsen ledes af Charlotte og Poul Erik Søe, Lønne Højskole.

Færøerne. Lønne Højskoles rejse.HØJT OVER HAV
Vi bor på Hotel Föroyar i Tórshavn højt over hav og by mellem fjeld og får med vid udsigt.

DAGENE PÅ FÆRØERNE
De fleste dage er der udture rundt på øerne. Vi møder færingerne, og Poul Erik Søe fortæller undervejs med erfaring fra mange års færø-rejser.

SAGA-STADEN
I saga-byen Tórshavn er vi overalt, fra dansker-magtens fæstning til Lagtinget og det færøske landsstyres græs-tørvklædte huse på Tinganes. Vi ser Barbaras hus, kendt fra Jørgen-Frantz Jacobsens roman, er i Nordens hus og i historiens samt billedkunstens museer, Listaskálin og Føroya Fornminnissavn, i nye og gamle kirkerum.

Fra Lønne Højskoles folder om rejsen til Færøerne. Tegning af færøsk tørvehus. Med kunstneren, Svend Aaage Madsens tilladelseVIKINGER OG VANDKRAFT
Vestligt når vi i bygden Böur på øen Vágar med kig mod den yderste ø Mykines og Atlanten. Nordligst kommer vi i bygden ViðareiðiViðoy. På den største ø, Streymoy, er vi i havne- og vandkraft-staden Vestmanna, og i Kvivik med rester af vikinge-huse ud mod havet.

KÆMPEN OG KÆLLINGEN
Risin og Kellingin. Billede: Charlotte SøeEysturoy er vi i Göta og ser kirken med glaskunstne-rens Trondur Paturssons udsmykning. I Norðragöta er vi ved saga-helten Tronds sted i 1000-tallet.
Vi kører nordligst til de vældige klipper ved Eiði med den evige brænding og de myte-omspundne spidse klipper i havet, Risin og Kellingin - kæmpen og kællingen. Og vi er på Kunoy med samlingen af kæmpe-fjelde.

Gjogv. Lønne Højskoles rejseSTORLADEN FJELDNATUR
Vi er også i Gjógv med storladen fjeldnatur og med en stejl klippekløft som naturlig havn. I landskabet her ligger øernes højeste fjelde, Slættaratindur på 882 meter og Gráfelli på 857 meter.

OTTEMANDSFARER SOM KIRKESKIB
På Borðoy er vi i færingernes næststørste stad, Klaksvik. Her er vi i Christianskirken, med en færøsk båd, en ottemandsfarer som kirkeskib. Kirken er bygget til at rumme et af Joakim Skovgaards største billeder.

Kirkjuböur - kongsgården og kirken. Billede: Charlotte Søe

UMISTELIG SELVRÅDE-RET
En særlig tur går til Kirkjuböur, hvor ruinen af den færøske domkirke fra 1200-tallet og det 900 år gamle bjælkehus Roykstovan ligger ved Kongsbondens gård. Hertil er kampen for færingernes umistelige ret til selvstændighed knyttet.
I Saksun i nord-enden af Streymoy gæster vi middelal-dergården Dúvugard, bygget af sten og tørv..

Fra Lønne Højskoles folder om rejsen til Færøerne. Maleri af færøsk hus. Med kunstneren, Svend Aage Madsens tilladelseFÆRINGER - FRÆNDER
På Færøerne indbyder Lønne Højskole færinger til at fortælle deltagerne om færøsk samfunds-liv.

FÆRØSK VEJR
På Færøerne kan der være alle slags vejr på en eneste dag. Om vejret vil hedder det altid mellem færinger. Det vilkår deler vi selvsagt med dem. Medbring tøj som til dansk vår og gode gå-sko.

DAGSKRÅ
Sidst i maj får deltagerne sendt en udførlig dagskrå for opholdet på højskolen og dagene på Færøerne.

FÆRØSK FORTÆLLING
Færøernes nutid og historie, folkeliv, litteratur, erhvervsliv, sang, musik, løsrivelse, selvstyre og nordisk samhørighed er emnerne på højskolen og under rejsen.

REJSEN
Fra Lønne Højskoles folder om rejsen til Færøerne. Tegning af færøsk kirke. Med kunstneren, Svend Aaage Madsens tilladelseDer flyves fredag 15. juni fra Billund til Færøerne og hjem torsdag 21. juni til Billund, hvorfra der er forbindelser til det øvrige land. En særlig bus kører til Lønne Højskole, hvor der er kaffe og te før afrejsen.

Nordens Hus i Tórshavn. Lønne Højskoles rejsePRIS
Deltagelse på dobbelt-værelse med eget bad og toilet 11925 kr., enkelt-værelse med eget bad og toilet 13970 kr. Der er ingen skjulte overraskelser. Prisen dækker alt: fly, alle måltider, højskole-dage, hotel, håndklæder, sengetøj og -linned, fortællere, busser og færge på Færøerne, adgangen til alle besøgs-steder. Der betales 2000 kr., når højskolen bekræfter tilmeldingen, og resten senest en måned før opholdet.

NEMT AT KOMME TIL HØJSKOLEN
Højskolebussen er en særlig bus på opholdets førstedag fra Varde banegård kl. 16 lige til Lønne Højskole. Pris 55 kr.
Torsdag 21. juni lander flyet i Billund, hvorfra der er forbindelser til det øvrige land.
En særlig bus kører til Lønne Højskole, hvor der er kaffe og te før afrejsen.

Tilmelding til Højskole-færd til Færøerne
13. - 21. juni 2007
Navn
Adresse
Postnummer
By
Telefon
Elpost @
Dobbeltværelse
Enkeltværelse
Ønsker at bruge Højskole-bussen
Onsdag 13. juni fra Varde til Lønne
Eventuel meddelelse til højskolen:


Efter tryk på Send går der lidt tid, før der er svar på, om tilmeldingen er rigtigt sendt


Kort over højskole-egnenSTEDET
Alle bosteder er med eget bad og toilet. Man kan vælge enkelt- eller dobbelt-værelse. Cykler til fri brug. Dagligvarer kan købes på højskolen.

VESTLIGST OG FESTLIGT
Lønne Højskole er Danmarks vestligste, og vi prøver at være den festligste. Midt i et klitland-skab med skov og hede. Gå- og cykelstier lige ud i området.
Der er fire kilometer til Vesterhavet og Ringkøbing fjord. Kort kørsel til fugle-halvøen Tipperne, til Hvide Sande, Henne Strand og Varde.

ER DER PLADS?
Hvis der pludselig er lyst til at tage på højskole med kort varsel, så spørg telefon 75 28 82 20, om der er afbuds-plads.

SÅDAN FINDER MAN SELV LØNNE HØJSKOLE
I bil køres gennem Lønnestak, som vejvæsenets skilt fejlagtigt kalder Lønne, videre mod Nymindegab, kort efter ligger højskolen på Vesterhavsvej 150 inde til højre bag en rosenhæk med et lille, hjemmegjort skilt i blåt og hvidt.
Iøvrigt går der tog til Nørre Nebel og offentlig bus derfra lige til højskolen. Der er også bus lige til højskolen fra Ringkøbing.
Og man kan bruge Lønne Højskoles særlige bus fra Varde banegård lige til Lønne Højskole.

Lønne Højskole, Vesterhavsvej 150, 6830 Lønne
Fax 7528 8225 - Telefon 75 28 82 20 
elpost@loenne.dk

Gå til forsiden af Lønne Højskoles hjemmeside