Blomster-parken Keukenhof. Billede: Charlotte SøeBlomster-vår
i Holland

Højskole-færd med
Lønne Højskole
16. - 22. april 2007

Holland i flor
Holland i vårens blomster-tid er Lønne Højskoles rejsemål april 2007. Det er en blomster-færd og by-tur, en rejse i skønhed og kunst. Målet er Øst-Holland, Amsterdam, blomster-egnen i vest og de frisiske egne i nord.

Holland under overfladen
Det er en tørskoet tur flere meter under havets overflade. Og hollænderne går som regel i danskere med træsko på, fordi Hollands vilkår ofte var og er som Danmarks - på kanten af og på kant med den store tyske nabo.

Påfugle i blomster-parken Keukenhof. Billede: Charlotte SøeFriserne langs havet
Mandag aften fortælles om Nederlands folk og marskens frisere, der har været bindeled mellem hollandsk og dansk.

Rejsen
Bus-turen går gennem Nord- og Sydslesvig og Tyskland til Holland. Rejsen ledes af Charlotte og Poul Erik Søe, Lønne Højskole.

Siger det med blomster
Vi kører ind i Holland nær Oldenzaal, der siger goddag med vår-blomster. Gennem egnen ved kongeslot-byen Apeldoorn, skov-området ved Amersfoort og Hilversum når vi landets største by, Amsterdam.

Ind i billedet
Amsterdam er som et billede, gæsten træder ind i. Den er de store maleres by, men er også et levende nutids-billede. Byen med sine tusind broer kaldes Marsk-landets Venedig.

Gavlhuse i Amsterdam. Billede: Charlotte Søe

Hvor Christian 4.s bygnings-kilder sprang
Onsdag formiddag er der rundtur i Amsterdam, som Danmark også deler megen historie med på godt og ondt. Vi ser de gamle bygninger, der inspirerede den danske bygmester Christian den Fjerde, som hentede arkitekter i Amsterdam.

Amsterdams første kaffebod med fri hash fra 1975. Billede: Charlotte Søe

Hollands billedbog
Rundturen ender ved Rigsmuseet, hvor der blandt tusindvis af kunstværker også er billeder af Willem van de Velde den Yngre og Rembrandt van Rijn, også et af de mest berømte, Rembrandts Nattevagten.

Rembrandt: Nattevagten

Kanal-tur i byens lys
Der er aften-tur på Amsterdams kanaler. I byens lys ser vi gavlhusene, broerne og de 2500 husbåde, mange bor i.

Amsterdam - cykler og flere kanaler end i Venedig. Billede: Charlotte Søe

Hollandsk tulipanmarkBlomsten af det grønne land
En dag tager vi med madkurv ud i det grønne Holland med jordbrug og gartneri. Vi er i blomster-mylderet på auktionen i Aalsmeer, hvortil 5000 gartnere leverer blomster, grønt og frugt.

Blomster-parken Keukenhof
Keukenhof blomsterparkPå turen gæster vi også den 30 hektar store blomsterpark Keukenhof med det smukkeste, hollandsk blomster-avl kan byde på. 6 millioner blomsterløg sættes i jorden på Keukenhof i tre lag. De senest-blomstrende ligger dybest, så der hele tiden er sikret friske blomster at se på.

Van Gogh
Der er besøg i van Gogh museet med verdens største samling af hans billeder.

van Gogh: Sædemanden

Anne Frankhuis
Vi er i Anne Franks hus. Her levede familien Frank, skjult i baghuset for tyskerne. Huset står som dengang, da Anne Frank skrev sin dagbog, der siden blev til film og teater. Anne var i Auschwitz og døde i Bergen-Belsen 1945.

Anne Frank statuen i Amsterdam af Mari AndriessenConcertgebouw-orkestret, Amsterdam

Hollands bedste orkester
En aften er vi i Amsterdams berømte koncerthus, hvor landets bedste musikere, Koninklijk Concertgebouw-orkester, spiller. Koncert-aftenen er med i prisen.

Georg Friedrich HändelHändels opera Hercules
Vi har billetter til Het Muziektheater, Amsterdams ballet- og operahus. De Nederlandse Opera opfører Georg Friedrich Händels opera i tre akter, Hercules. Libretto ved Thomas Broughton. Operaen Hercules opførtes første gang i London i 1745.  Operaen handler knap så meget om den kendte muskel-svulmende helt Hercules som om hans sortsyge kone, jaloux indtil vanvid. Operaen er et højdepunkt i Händels virke. Han skrev 46 operaer. Opera-forestillingen er med i turens pris.

30 kilometers afslutnings-dæmning lukkker den tidligere Zeuder sø

30 kilometer dæmning
Sidste-dagen køres gennem nye områder af Holland, over den 30 kilometer lange afslutningsdæmning, som holder Nordsøen ude, gennem de frisiske landsdele op mod Vadehavet.

Turen
Tidligt tirsdag morgen 17. april kører bussen fra Lønne Højskole og er i Amsterdam om aftenen. Hjemkomst til Lønne Højskole lørdag 21. april om aftenen. Højskolen sender tur-oversigt sidst i marts.

Modtagelse
på højskolen mandag 16. april mellem 15 og 18. Velkomst-kaffe og -te. Afrejse søndag 22. april efter morgenmaden.

Pris
Deltagelse på dobbeltværelse 8360 kr, enkeltværelse 9680 kr. Alle værelser på højskolen og i Holland har eget bad og toilet.
Der betales 2000 kr., når højskolen bekræfter tilmeldingen, og resten en måned før opholdet eller efter aftale.
Alle fælles omkostninger er med i prisen. Der er ingen skjulte overraskelser. Prisen dækker alle måltider på højskolen, i Holland samt på ud- og hjemtur, adgang til museer, kanaltur, blomsterpark og koncert-aften.
Der er håndklæde, sengetøj og -linned på højskolen.

Nemt at komme til højskolen
Højskole-bussen er en særlig bus på opholdets førstedag fra Varde banegård kl. 16 lige til Lønne Højskole.
På sidstedagen kører bussen til Varde banegård fra Lønne Højskole 9,35. Bussen er i Varde 10,05 og har derfra forbindelse med tog til alle landsdele.
Pris hen og tilbage ialt 120 kr. Brug af bussen aftales forud med højskolen.

Tilmelding til Blomster-vår i Holland
16. - 22. april 2007

Navn

Adresse

Postnummer

By

Telefon

Elpost @

Dobbeltværelse
Enkeltværelse

Ønsker at bruge Højskole-bussen
16. april fra Varde til Lønne
22. april fra Lønne til Varde

Eventuel meddelelse til højskolen:


Efter tryk på Send går der lidt tid, før der er svar på, om tilmeldingen er rigtigt sendt


Kort over højskole-egnenStedet
Alle bosteder er med eget bad og toilet. Man kan vælge enkelt- eller dobbelt-værelse. Cykler til fri brug. Dagligvarer kan købes på højskolen.

Vestligst og festligt
Lønne Højskole er Danmarks vestligste, og vi prøver at være den festligste. Midt i et klitland-skab med skov og hede. Gå- og cykelstier lige ud i området.
Der er fire kilometer til Vesterhavet og Ringkøbing fjord. Kort kørsel til fugle-halvøen Tipperne, til Hvide Sande, Henne Strand og Varde.

Er der plads?
Hvis der pludselig er lyst til at tage på højskole med kort varsel, så spørg telefon 75 28 82 20, om der er afbuds-plads.

Sådan finder man selv Lønne Højskole
I bil køres gennem Lønnestak, som vejvæsenets skilt fejlagtigt kalder Lønne, videre mod Nymindegab, kort efter ligger højskolen på Vesterhavsvej 150 inde til højre bag en rosenhæk med et lille, hjemmegjort skilt i blåt og hvidt.
Iøvrigt går der tog til Nørre Nebel og offentlig bus derfra lige til højskolen. Der er også bus lige til højskolen fra Ringkøbing.
Og man kan bruge Lønne Højskoles særlige bus fra Varde banegård lige til Lønne Højskole.

Lønne Højskole, Vesterhavsvej 150, 6830 Lønne
Fax 7528 8225 - Telefon 75 28 82 20 
elpost@loenne.dk

Gå til forsiden af Lønne Højskoles hjemmeside