Streg: Lilly Katharina Siticum, gave til Lønne HøjskolePåske i Lønne
Skærtorsdag 5. april -
2. påskedag 9. april 2007
Lønne Højskole

Lønne Højskole indbyder til højskoleophold i påsken april 2007. Et samvær med sang, samtale, ture, foredrag, fortælling og fest.

Vesterhavs-malernes natur
Fugle-halvøen Tipperne. Billede: Astrid SøeLangfredag tager vi ud i den Vesterhavs-natur, Nymindegab-malerne skildrede. Vi er på den inderste del af fugle-halvøen Tipperne, som er rasteplads for tusindvis af vadefugle, ænder og gæs. Fra april til september er vadefugle-trækket på sit højeste. I stort tal ses almindelig ryle, vibe, brushane, klyde, rødben, stor regnspove, lille kobbersneppe og hjejle. I april kommer ænderne for at raste.
Turen går også ud i det natur-fredede område mellem Nymindegab og Gammelgab. Og der er gåtur på Vesterhavs-stranden.

Laurits Tuxen: Trankogersker i Nyminde. Tilhører Nymindegab mueum

Vesterhavs-naturens malere
Fredag formiddag er vi også i det ny museum i Nymindegab med en vældig billed-samling, der skildrer Vesterhavs-egnens natur og folk. Holger Drachmann og Laurits Tuxen var Nymindegab-malere, før de drog til Skagen. En række andre malere har skildret egnens lyksaligheder. Turen er med i prisen.

Mer end rosen er du værd
Poul Erik Søe fortæller som fast påske-skik i Lønne om Grundtvigs digt „Påske-liljen". Bondeblomsten er for Grundtvig mere værd end rosen. Fordi påskeliljen melder vår, om liv, der vender tilbage. Den er et sindbillede på Grundtvig selv med håb midt i en af hans nedture.

Mennesket ved havet
Påskelørdag fører den herlige fortæller Horst Meesenburg os til blomstringsbyen Esbjerg - Danmarks femtestørste by. Han var mangeårig leder af Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og øser af sit kendskab til by, egn og mennesket ved havet, som også er navnet på Esbjergs skulptur-vartegn, skabt af Svend Wiig Hansen.
Turen slutter ved Natur og Kultur-formidlingscentret Myrthuegård nord for Esbjerg i Marbækområdet, lige ned til Varde å og Ho bugt.

Buksekylling. Streg: Astrid SøePåskestue
Om aftenen står spisesalen på gloende pæle med kaffe, te, hjemmebag, spil og sang. Nanna Øland Kjærgaard, Silkeborg, står for påskens musik.

På livets side
Fredag morgen skildrer Poul Erik Søe, Lønne Højskole, påskens indhold med påskesalmerne som ståsted. Der er nutid i de gamle digte - og spørgsmålene er de samme nu som før. Påskens svar er at være på livets side.

Korstog-frisen i Ål kirke, Oksbøl. Frisen viser formentlig Valdemar Sejrs slag i Estland 1219

Ål kirkes dramatiske kalk-malerier
Påskedag er der bus-tur til Oksbøl med mulighed for at deltage i påske-gudstjenesten i den gamle Ål kirke, hvor Anna Grethe Christensen prædiker. Kirken er smykket af nogle af Vestjyllands smukkeste og mest dramatiske kalk-malerier, en af dem er en frise fra danskernes slag ved Estland. Poul Erik Søe fortæller i kirken.

Fra bondesamfund til kampplads
Et fredeligt bondesamfund ved Oksbøl blev tvunget væk for at skabe plads til nutidens mest moderne kamptræning. Hele landsbyer døde, og de spredte bondebrug ligger i dag som camouflage. Vi kører en fortælle-tur gennem landskabet.

Ufrihedens tryghed
Sært nok finder nogen tryghed i stramme bånd og i frihedens fravær. Danmark er for længst et overvågnings-samfund. Forfatteren Svend Åge Madsen kender et modtræk. I hans verden vogter alle hinanden, men opdager længslen efter friheden. Poul Erik Søe fortæller.

Modtagelse
på højskolen skærtorsdag 5. april mellem 15 og 18 med kaffe og te. Afrejse anden påskedag, mandag 9. april efter morgenmaden.

Opholdets pris
Deltagelse på dobbelt-værelse med eget bad og toilet 2750. Enkelt-værelse med eget bad og toilet 3060. Der betales 500 kr., når højskolen bekræfter tilmeldingen, og resten en måned før opholdet eller efter aftale. Der er ingen skjulte overraskelser, for prisen dækker alt: Undervisning, alle måltider, bosted, sengetøj og sengelinned samt bus-turene på Vesterhavs-egnen, til Esbjerg samt museums-adgang.

Nemt at komme til højskolen
Højskole-bussen er en særlig bus på opholdets førstedag fra Varde banegård kl. 16 lige til Lønne Højskole. På sidstedagen kører bussen til Varde banegård fra Lønne Højskole 9,35. Bussen er i Varde 10,05 og har derfra forbindelse med tog til alle landsdele. Pris hen og tilbage ialt 110 kr. Brug af bussen aftales forud med højskolen.

Tilmelding til Påske i Lønne 5. - 9. april 2007

Navn

Adresse

Postnummer

By

Telefon

Elpost @

Dobbeltværelse
Enkeltværelse

Ønsker at bruge Højskole-bussen

Skærtorsdag 13. april fra Varde til Lønne
Anden påskedag 17. april fra Lønne til Varde

Eventuel meddelelse til højskolen:


Efter tryk på Send går der lidt tid, før der er svar på, om tilmeldingen er rigtigt sendt


Stedet
Kort over højskole-egnenAlle bosteder er med eget bad og toilet. Man kan vælge enkelt- eller dobbelt-værelse. Cykler til fri brug. Dagligvarer kan købes på højskolen.

Vestligst og festligt
Lønne Højskole er Danmarks vestligste, og vi prøver at være den festligste. Midt i et klitland-skab med skov og hede. Gå- og cykelstier lige ud i området.
Der er fire kilometer til Vesterhavet og Ringkøbing fjord. Kort kørsel til fugle-halvøen Tipperne, til Hvide Sande, Henne Strand og Varde.

Er der plads?
Hvis der pludselig er lyst til at tage på højskole med kort varsel, så spørg på telefon 75 28 82 20, om der er afbuds-plads.

Sådan finder man selv Lønne Højskole
I bil køres gennem Lønnestak, som vejvæsenets skilt fejlagtigt kalder Lønne, videre mod Nymindegab, kort efter ligger højskolen på Vesterhavsvej 150 inde til højre bag en rosenhæk med et lille, hjemmegjort skilt i blåt og hvidt.
I øvrigt går der tog til Nørre Nebel og offentlig bus derfra lige til højskolen. Der er også bus lige til højskolen fra Ringkøbing.
Og man kan bruge Lønne Højskoles særlige bus fra Varde banegård lige til Lønne Højskole.

Gå til forsiden af Lønne Højskoles hjemmeside

Lønne Højskole, Vesterhavsvej 150, 6830 Lønne
Fax 7528 8225 - Telefon 75 28 82 20 -
elpost@loenne.dk