Jernalder-pigen fra Lønne

Lønnepigen, tegnet af Erik Bach

I 1969 stødte en bondes plov på Lønne Hede mod sten og en egekiste. De stedlige museumsfolk hidkaldte Nationalmuseet. Der var gravlagt en kvinde på godt tyve år. Hun blev jordfæstet omkring år 100. Hun var i blå, ulden dragt, som var delt i to. På skuldrene var overdelen fæstet med sikkerhedsnåle af bronze. Blusen uden ærmer er kantet med en brikvævet bort i rødt. Sjalet er blåt med røde tern. Dragten er den ældste farvede klædedragt nord for Alperne. I 1995 er der gjort nye fund på stedet, også mer farvet klæde.
Fra udgravningen af Lønnepigens grav Fra udgravningen af Lønne-pigens grav. Lærer Holger Pedersen cyklede med sin syvende-klasse fra Nørre Nebel skole til Lønne og fulgte udgravningen. Han har taget billederne og givet dem til Lønne Højskole sammen med en knusesten, en slagsten, som arkæologerne gav ham. Museums-manden Mogens Bencard, dengang i Ribe, nu på Rosenborg, står med et lerkar fra Lønnepigens grav.
Nationalmuseets udgravnings-leder viser fund fra Lønnepigens grav Mogens Bencard viser børnene fra Nørre Nebel et andet fund fra Lønnepigens grav.
Lønnepigens grav, foto: Holger Pedersen Holger Pedersens billede af Lønnepigens grav. Endnu et kvart århundrede efter udgravningen havde Nationalmuseet ikke taget sig sammen til at skrive den egentlige rapport om fundet.

Lønne Højskoles forside